*Nettavisen* Nyheter.

Avslørte intime sexopplysninger

Gjennom en e-post fra Sintef ble det avslørt intime opplysninger om sexlivet til 220 navngitte kvinner. Nå reagerer Datatilsynet.

13.01.06 12:19

Kvinnene deltar i en internasjonal studie om livmorhalskreft som skal munne ut i en vaksine. E-postens til-felt inneholdt alle e-postadressene til de som deltar i den i utgangspunktet anonyme, internasjonale undersøkelsen, skriver Teknisk Ukeblad.

En av forutsetningene for å delta i studien er at kvinnene ikke kan ha hatt flere enn fire seksualpartnere. Ved å gjøre kjent hvem som deltar i studien, blir det dermed kjent at kvinnene maksimalt har hatt sex med fire personer.

- Når anonymitet er lovet, er det et klart brudd på personopplysningsloven å sende ut oversikt over hvem som deltar i en slik studie, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til TU.

Flere av de som deltar i studien reagerer kraftig på det Sintef har gjort.

Sintef legger seg flate etter at utsendelsen ble kjent. Forskningssjef Finn Egil Skjeldestad i Sintef Helse sier at dette var en glipp som de er veldig lei seg for.

- Dette er klart brudd på våre interne rutiner, og vi har begynt å sende ut beklagelse til de som har mottatt e-posten, sier han.

Sintef har sendt en redegjørelse til Datatilsynet om hva som har skjedd.

Studien kvinnene har deltatt i er et vaksineprogram mot livmorhalskreft (HPV-vaksinestudien). 12.000 kvinner i verden er med i studien. 1.700 av disse er norske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.