RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Herdlevær

Avslørt som...

Sist oppdatert:
Det mystiske røret er nå identifisert. Gjett hva det var.

(iBergen.no) Det var torsdag at både politi og brannmannskaper sto og klødde seg i hodet over det mystiske røret som fløt utenfor Herdlevær i Øygarden.

Slepte til kais
Ingen turte å røre den tre meter lange metallsylinderen, bortsett fra en modig lokal fisker. Med hjertet i halsen bandt han et tau rundt røret og slepte det etter båten til Herdlevær kai. Der festet han tauet til kaien og ringte politiet. Ute av stand til å identifisere objektet, måtte de tilkalle minedykkerkommandoen på Haakonsvern.

- Det er viktig å få avklart hva dette er, uansett om det bare er for å tilfredsstille nysgjerrigheten, sa politioverbetjent Bjørn Hagen til iBergen.no torsdag.

Det er en....
Et dykkerlag fra Haakonsvern kunne noen timer senere døyve nysgjerrigheten.

- Objektet var en luftbeholder til torpedo av typen T1, forteller oppdragsleder Frank Hove, løyntnant ved minedykkerkommandoen på Haakonsvern.

Trass i at den ikke inneholdt sprengstoff, var den likevel ikke ufarlig. Slike beholdere kan inneholde et trykk på 200 bar. Ved sprengning kunne det utløst en eksplosjon med stort skadepotensiale. Det rustne røret ble derfor fraktet lenger ut på vestsiden av Herdlevær og skutt på med rifle.

- Det viste seg at den ikke var trykksatt. Tanken inneholdt ren luft. Vi fikk senket den til bunns der dykkere plasserte en sju kilos sprengladning på den. Kort tid etter ble den destruert, forklarer Hove.

Usikkert opphav
Hvor torpedo-beholderen kom fra er uvisst, men Hove mener den er i alle fall eldre enn 30 år.

- Den kan være fra krigens dager, eller av nyere dato. T1-torpedoer ble brukt av tyskerne, men også av Norge etter andre verdenskrig. Det kan være en øvingstorpedo. Jeg vet at det har vært skutt med slike ved en torpedostasjon på Herdla.

Luftbeholderen manglet stridshodet, som trolig har knekket av og befinner seg på havbunnet et sted. Et slikt hode inneholder vanligvis 350 kilo TNT, som kan gjøre langt mer skade enn en trykkbeholder. Selv om fiskeren som slepte røret inn til kai torsdag gjorde det eneste riktige, synes ikke Hove at den som finner hodet bør prøve på det samme.

- La det ligge og ring politiet, oppfordrer han.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere