RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avslørte hemmelig Barents-plan

Sist oppdatert:
Ved et uhell slapp Sametinget katta ut av sekken og publiserte Miljøverndepartementets utkast til forvaltningsplan for Barentshavet. Bellona mener den er sjokkerende dårlig.

Sametinget oppdaget raskt hva de hadde gjort og slettet dokumentet fra sine sider, men Bellona var raskere og utnyttet glippen mandag. De rakk og laste dokumentet ned og publiserte det på sine egne sider med utfyllende kommentarer.

Finner ingen aktsomhet
«Særlig verdifulle og sårbare områder krever særskilt aktsomhet», heter det i utkastet, men Bellona mener det ikke er mulig å spore en slik aktsomhet i dokumentet og mener det åpner for oljevirksomhet i de mest sårbare områdene.

- Dersom dette forslaget blir en realitet, står regjeringen uten miljøtroverdighet. SV må få til betydelig endring av dette dokumentet dersom de ønsker å være et miljøparti, sier Bellona-leder Frederic Hauge ifølge miljøstiftelsens egne nettsider.

Det er områdene fra Lofoten til og med Tromsøflaket, eggakanten, kysten av Finnmark, iskanten, polarfronten og kystsonen omkring Bjørnøya og resten av Svalbard som pekes ut som spesielt sårbare, men ingen av disse foreslås som varige petroleumsfrie områder ifølge Bellona.

Se Bellonas omtale og lenke til dokumentet her.

- Sametingets ansvar
Lill-Torunn Kilde ved presse- og informasjonsavdelingen i Miljøverndepartementet skriver i en e-post til TV 2 Nettavisen at dokumentet fra departementets side var unntatt offentlighet i samsvar med de rutiner som gjelder for utkast til Stortingsmeldinger. - At disse rutinene likevel ikke er fulgt er Sametingets ansvar. Vi har i dag mottatt beklagelser fra Sametingspresidenten og Sametingets direktør, heter det i redegjørelsen.

Kilde presiserer at utkastet er ment som en første tilnærming til hvordan en slik plan kan bygges opp og at man ikke har gått inn på avveiing av de ulike næringsinteresser i forhold til miljøinteressene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere