*Nettavisen* Nyheter.

Avviser alenegang i Nato

Foto: (Morten Holm / SCANPIX)

Opposisjonen hamret løs på utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime onsdag. Temaet var Natos rakettskjold.

12.03.08 14:29

Både Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre gikk hardt ut mot utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da rakettskjoldsaken var tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag. De mener SV har skapt usikkerhet om Norges sikkerhetspolitikk og avkrevde utenriksministeren svar. Men klare svar fikk de ikke fra den kanten. De kom derimot fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som overfor TV 2 Nyhetskanalen gjorde det klart at Norge ikke kommer til å legge ned et veto mot rakettskjoldet på det kommende Nato-toppmøtet.

Lars Sponheim (V) beskyldte Støre for å opptre arrogant, mens Siv Jensen (Frp) mente han reduserte SV-leder og regjeringskollega Kristin Halvorsen til en parentes gjennom å tone ned SVs rakettskjoldskepsis.

TV 2 Sumo:Se debatten her

- Lar seg ikke redusere
Utenriksministeren sa seg ikke enig og forsvarte seg i spørretimen med at partiledere kan ha ulike synspunkter, men at statsråder står sammen når regjeringen har fattet en beslutning.

- Kristin Halvorsen lar seg ikke redusere til en parentes, og det er jeg glad for, svarte Støre.

- Ikke svekket i Nato
Utenriksministeren avviste bestemt opposisjonens påstand om at Norge står alene i sin skepsis til det planlagte amerikanske rakettskjoldet og dermed svekker sin stilling i Nato.

- Det er spørsmål om dette også i andre land, sa Støre og nevnte Polen og Tsjekkia.

Han avviste at Norge har svekket sin stilling i Nato etter at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på forsvarsministermøtet som eneste utsending holdt et innlegg som uttrykte skepsis til rakettskjoldet amerikanerne ønsker å få på plass i Europa.

- Det svekker ikke Norges rolle at vi fremmer våre syn på et spørsmål som også er omstridt, sa Støre.

Ville ikke svare konkret
Utenriksministeren ville i spørretimen ikke gi svar på hva som blir regjeringens endelige beslutning i saken og om det er utelukket med et norsk veto, men understreket at Nato er en konsensusorganisasjon der Norge står midt i debatten og at regjeringen vil jobbe for å få størst mulig gjennomslag for sitt syn.

- Ikke veto, sier Stoltenberg
Men selv om Støre ikke ville gi klart svar, var statsminister Jens Stoltenberg tydelig da TV 2 Nyhetskanalen samme dag intervjuet ham i København. Han slår fast at det ikke er aktuelt for Norge å legge ned veto mot rakettskjoldet.

Stoltenberg kom med uttalelsen etter møtet med sin danske statsministerkollega, Anders Fogh Rasmussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.