RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser ikke Munch-avtale

Sist oppdatert:
- Jeg har ikke brutt mitt eget rundskriv, sier Riksadvokaten som nå tar bladet fra munnen i Munch-saken.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag kommenterer riksadvokat Tor-Aksel Busch de mange spekulasjonene rundt avtalen mellom politi/påtalemyndighet og kriminelle i forbindelse med tilbakelevering av Munch-maleriene.

Busch verken avkrefter eller bekrefter at det eksisterer en avtale. Likevel sier han en hel del om hva en slik avtale ikke inneholder.

- Behandles i lagmannsretten
«Politiet og påtalemyndigheten har ikke bekreftet eller avkreftet at det er inngått noen belønningsavtale(r) i forbindelse med tilbakeføringen av de aktuelle bilder. Standpunktet må fortsatt opprettholdes. Årsakene til dette kan jeg ikke komme inn på her. Men spørsmålet om hvilke politiopplysninger fra tilbakeføringen av bildene som forsvarerne i Munch-saken skal få tilgang til, behandles for tiden av Borgarting lagmannsrett. Påtalemyndigheten avventer domstolens avgjørelse.» skriver Riksadvokaten i pressemeldingen.

Riksadvokaten vil heller si noe om hva justisminister Knut Storberget har blitt informert om i forbindelse med denne saken, men avviser at justisministeren har vært med på avgjørelser i enkeltsaker. Busch skriver likevel følgende:

«Jeg kan forsikre om at vi ved Riksadvokatembetet etterlever våre egne rundskriv»

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

- Ikke fått politisk ryggdekning
«I min lange praksis ved Riksadvokatembetet har det ikke hendt at jeg har involvert skiftende Justisministre i behandlingen av enkeltsaker for der i gjennom å skaffe meg en slags politisk ryggdekning eller lignende.»

Riksadvokaten er opptatt av å avvise at kriminelle er belønnet ved at straffbare forhold er henlagt, men går i pressemeldingen inn på hvilke metoder som påtalemyndigheten kan bruke.

«Enkelte etterforskingsmetoder, f. eks. infiltrasjon, provokasjon og vederlag til kilder er ikke lovregulert i Norge. Det er et bevisst valg fra lovgivers side og det er ingen tvil om at slike metoder både kan og må benyttes i et visst omfang» skriver Busch uten å si at det er gjort i dette tilfellet.

- Ikke brutt eget rundskriv
Riksadvokaten viser til sitt eget rundskriv av 20. april 2000 der det ble skissert hva påtalemyndigheten har mulighet til å gjøre og ikke gjøre i forhandlinger med kriminelle. Der står det blant annet:

«Å gi kilder vederlag for opplysninger er en lovlig etterforskingsmetode som har vært brukt i mange år. Metoden reiser særlige rettssikkerhetsproblemer.»

«Straffbare forhold skal ikke henlegges eller nedsubsumeres som vederlag for informasjon. Den ordinære strafferettslige belønningsform er å påstå redusert straff begrunnet i at siktede har gitt viktig bistand under etterforskingen.»

Videre skriver Riksadvokaten: «Jeg kan forsikre om at vi ved Riksadvokatembetet etterlever våre egne rundskriv. Belønning i form av henleggelser for ellers straffbare forhold, gis ikke».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere