RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser ikke Munch-kontrakt

Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget ser ikke bort fra at politiet har forhandlet med kriminelle i Munch-saken.

Til TV 2 Nyhetene søndag kveld sier Storberget (Ap) at han selv ikke kjenner til avtalen, men at han nå vil til bunns i det som har skjedd, og at han så vil informere Stortinget om saken.

Se Web-Tv her

Uttalelsene fra Storberget kommer etter at Nettavisen og VG søndag skrev at det finnes en avtale mellom politi/påtalemyndighet og kriminelle. Avtalen ble forhandlet fram av David Toskas advokar Øystein Storrvik. Storrvik var også den som fortalte politiet hvor de kunne hente Norges nasjonalskatter: «Skrik» og «Madonna»

Les også: Sentrale politikere krever alle fakta på bordet

Belønner Munch-bakmenn
Helt siden Munch-maleriene kom til rette 31. august i år, har det blitt spekulert i om David Toska og hans kriminelle kompanjonger har fått goder som følge av tilbakeleveringen. Allerede før bildene ble funnet, hadde flere aviser skrevet at Toskas advokat Øystein Storrvik var i forhandlinger med riksadvokaten om tilbakelevering av bildene.

Den gang avviste justisminister Knut Storberget at han kjente til en slik kontrakt, og sa at han ikke trodde en slik avtale eksisterte. Politiet avviste bare delvis at en slik kontrakt eksisterte. Nettavisen skrev en omfattende artikkel om dette søndag. Les artikkelen her.

- En del av etterforskningen
Etter avsløringene søndag, sier Storberget at han nå ikke utelukker en slik avtale.

- Jeg er ikke kjent med noen slik avtale. Jeg vil nå kontakte politi og påtalemyndigheten for å komme til bunns i saken, sier Storberget til TV 2 Nyhetene søndag kveld.

- Slike avtaler er faktisk også en del av den etterforskning politi og påtalemyndighet foretar, sier Storberget.

- Er vi feilinformert?
Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, stiller seg undrende til hva justisministeren nå skal til bunns i. I september ba Høyre om svar fra justisministeren på om det er forhandlet med kriminelle i forbindelse med tilbakeleveringen.

Etter at Storberget hadde vært i kontakt med politi og påtalemynndighet om saken, svarte han Stortinget at han ikke kjente til en slik avtale.

- Han snakket jo med riksadvokaten i forrige runde. Er det slik at han ikke fikk svar på spørsmålene da? Det kan synes som om riksadvokaten har feilinformert justisministeren, eller at justisministeren har feilinformert Stortinget, sier Dahl og legger til.

- Nå må vi ha svar på hva justisministeren har visst til de ulike tidspunktene.

Dahl er også svært kritisk til Storbergets uttalelse om at det er denne måten politi og påtalemyndighet jobber.

- Ved å åpne for slike forhandlingere, åpner man også for at kriminelle kan skaffe seg forhandlingskort i straffesaker ved å ta med seg verdifulle malerier eller andre ting, sier Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere