*Nettavisen* Nyheter.

Avviser makspris på SFO

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke sette en makspris på skolefritidsordningen, selv om SFO-prisen har økt med 13 prosent i gjennomsnitt på ett år.

22.12.03 13:54

Regjeringen er svært stolt over at den, riktignok presset av opposisjonen, har innført en makspris på barnehageplasser på 2750 kroner fra 2. mai i år. Samtidig har regjeringen nesten klart målsettingen om å bygge 12.000 nye barnehageplasser i 2003.

På en pressekonferanse i Oslo i dag slapp Bondevik nyheten om at det er blitt 11.500 nye barnehageplasser i år.

13, 7 prosent økning
Men mye tyder på at kommunene har sendt regningen for barnehageforliket til foreldre som har barn i SFO. I forrige skoleår var gjennomsnittlig pris for en heldagsplass, før og etter skolen, 1363 kroner i måneden. I år er det økt til 1549 kroner. Det vil si en prisstigning på 13,7 prosent, viser tall fra Grunnskolens info-system (GSI).

Regjeringen vil ikke gjøre noe med økningen i SFO-prisene.

- Vi har ingen planer om å innføre maksimumspriser i SFO, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Statsministeren synes det er en vesentlig forskjell på barnehagetilbud og SFO-tilbud, og at foreldre i så stor grad som mulig selv skal få bestemme hvor barna skal være utenom skoletiden.

- Prisene på SFO varierer veldig mye fra plass til plass. Jeg måtte ialllfall tenke veldig godt igjennom en beslutning om å innføre maksumspris for SFO, fordi det ville være å gripe veldig mye inn i kommunenes selvråderett, sier Bondevik.

Store SFO-endringer
Det siste året har Stortinget innført store endringer i finansieringen av SFO. Tidligere slo loven fast at SFO skulle være et spleiselag mellom foreldrene, kommunene og staten.

Nå kan kommunene kreve at foreldrene betaler hele regningen. De kan velge å bruke de statlige pengene som gikk rett til SFO, til noe helt annet. Denne støtten er nemlig nå lagt inn i rammeoverføingene fra stat til kommune, og er derfor ikke lenger øremerket SFO.

Les også:Ingen kontroll med SFO-prisene

Er det utrettferdig at det ikke er noen makspris på SFO? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.