*Nettavisen* Nyheter.

Avviser terrorkobling

Foto: TV 2

Den fengslede somalieren (38) avviser PSTs terrorbeskyldninger og sier han støtter en fredsorganisasjon.

04.03.08 07:26

Som Nettavisen og TV 2 meldte mandag mener PST at den siktede somalieren skal ha brukt bankkontoen til hjelpeorganisasjonen «Banadir Welfare Organisation» til å yte pengestøtte til den påståtte terrororganisasjonen al-Shabab. Men somalieren avviser enhver slik kobling, ifølge Dagbladet.

- Støtter ikke terror
- Jeg støtter ikke terrorisme eller al-Shabab. Jeg har aldri støttet noe som innebærer skade på mennesker eller sivile innretninger. Jeg støtter «Folkeopprøret», som er en organisasjon som arbeider for fred og stabilitet i Somalia, skal 38-åringen ha forklart i avhørene med etterforskerne i PST, skriver Dagbladet.

Ifølge avisa har den somaliske opprørsgruppa «Folkeopprøret» tilhold i Eritrea og ledes av Sheik Sharif. 38-åringen skal ha forklart at denne organisasjonen jobber for å skape fred og politisk samling i Somalia og at den har støtte hos tidligere regjeringsmedlemmer og dommere i Somalia.

Nekter straffskyld
PST mener 38-åringen har overført nærmere 200.000 kroner som skulle gå til å finansiere terror mot sivile i Somalia. Etter TV 2s opplysninger mener politiet at deler av pengene skal ha blitt overført gjennom hjelpeorganisasjonen.

- Min klient nekter straffskyld. Han forklarer at han har vært delaktig i å formidle penger gjennom hawala-systemet, men dette har primært vært penger til familie og venner, som har hatt et stort behov for hjelp, sier Sulland til TV 2.

Etterforskning i tidlig fase
Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Aftenposten at de nå jobber med å avdekke hvordan pengene er brukt til konkrete terrorhandlinger.

- Om al-Shebab er på noen terrorliste er ikke vesentlig for oss. Det vesentlige er om de siktede har brutt norsk lov, sier Bernsen ifølge Aftenposten.

PST sier saken fortsatt er i en tidlig fase og at alle de tre som ble pågrepet i Oslo fortsatt er siktet. Han sier videre at det var som planlagt at bare en av de tre ble varetektsfengslet, skriver Aftenposten.

Ønsker å legalisere Hawala
Samtidig skriver Aftenposten at Økokrim, Riksadvokaten og Finansdepartementet vil se på muligheten for å gjøre Hawala-systemet lovlig i Norge. Hawala-systemet benyttes for å sende penger til land som ikke har et fungerende banksystem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.