RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser uetisk LSD-forskning

Sist oppdatert:
En granskningskommisjon avviser at det ble forsket med LSD, elektroder og radioaktiv stråling på mennesker etter krigen fram til 1975.

Granskningskommisjonen ble satt ned i 2001 etter forskjellige påstander om at krigsbarn, tatere, psykiatriske pasienter og psykisk utviklingshemmede skal ha blitt utsatt for forsøk med LSD, elektroder og radioaktiv stråling. Nå har kommisjonen funnet ut at det ikke har skjedd slik forskning.

-Det var framsatt meget alvorlige påstander om forsøk med LSD. Men vi har ikke funnet noen holdepunkter for slike forskningsforsøk, sa kommisjonens leder Kjersti Strøm Bull da hun i dag leverte rapporten til helseminister Dagfinn Høybråten.

- LSD-forsøk på krigsbarn
Påstandene handlet om forskning med LSD på psykiatriske pasienter blant annet i militær hensikt og forsøk med LSD på krigsbarn. Etter nitidig graving i arkiver fant kommisjonen ut at påstandene om forskning på krigsbarn stammer fra én person.

- Påstandene ble framsatt av blant annet utenlandsk presse og i en tysk bok. Da vi begynte å undersøke saken, viste det seg at alt kunne føres tilbake til én person. Vi trodde en stund at denne personen hadde sine opplysninger fra en kilde i forsvaret, men det viste seg å ikke stemme, sa Strøm Bull.

Hun understreker at kommisjonen ikke har undersøkt om oppfølgningen, doseringen og behandlingen av LSD-pasientene har vært forsvarlig.

- Mandatet vårt var å granske om det har skjedd uetisk forskning.

Her kan du lese helsedepartementets pressemelding i forbindelse med rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere