*Nettavisen* Nyheter.

Ba om terrorbevis fra bin Ladens PC

Foto: (Berit Roald / Scanpix)

Amerikanske al-Qaidafanger skal vitne i norsk rettssak.

15.11.11 21:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken mot Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen som ble arrestert i fjor sommer. Da hadde PST i all hemmelighet etterforsket saken i nesten et år.

De tre er tiltalt for sammen å ha planlagt en terrorhandling og for å ha skaffet ingredienser til å lage en bombe. Alle tre nektet straffskyld etter tiltalen da rettsforhandlingene startet.

Danske mål
Den danske avisa Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard skal ha vært målet for de angivelige terrorplanene, og det er det aktoratet skal forsøke å føre bevis for i løpet av rettssaken. Da de tre ble pågrepet i fjor sommer, lød siktelsen på at de planla terror på norsk jord, men dette ble senere endret.

Kun planlegging
Det er klare forskjeller mellom terrorrettssaken som nå går i Oslo tinghus og den som er berammet i april neste år. Mens terrorhandlingene 22. juli ble gjennomført i all sin gru, og siktede Anders Behring Breivik har erkjent de faktiske forhold, er de tre som nå sitter på tiltalebenken i Oslo tinghus mistenkt for å ha forberedt og planlagt terrorhandlinger som aldri fant sted. Og forsvarerne mener påtalemyndigheten ikke kan bevise noe som helst.

Minnepinne og blekemiddel
Aktor, statsadvokat Geir Evanger, vil i løpet av rettssaken holde fram kjøp av hydrogenperoksyd, en minnebrikke fullastet med våpenmanualer og religiøs propaganda samt angivelige turer til Pakistan og mistenkelige kontakter som sentrale beviser.

Al-Qaida-medlemmer skal vitne
Blant dem som skal vitne i løpet av rettssaken, er tre Al-Qaida-medlemmer som nå sitter i amerikanske myndigheters varetekt og venter på sin straff.

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn, som er en av forsvarerne for den påståtte hovedmannen, norsk-uighuren Mikael Davud, sa i retten tirsdag at det ikke finnes noen forbindelse mellom disse tre og de tiltalte.

Han pekte på epostadressene som aktor mener er sentrale i saken og sa at ingen så langt har fått vite hvor disse adressene hører hjemme, om det for eksempel er knyttet til en internettkafe, et privat hjem eller en av al-Qaidas treningsleire.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trakk inn bin Laden
Han fortalte at forsvarerne har bedt påtalemyndigheten komme med det de eventuelt har av bevis for at de påståtte terrorhandlingene ble planlagt i samarbeid med Al-Qaida.

Rieber-Mohn minnet om at amerikanske elitestyrker tidligere i år stormet Osama bin Ladens hemmelige skjulested i Pakistan, drepte al-Qaida-lederen og gjorde betydelige beslag.

- Her ble det blant annet tatt beslag i en pc der planlagte terrorhandlinger skal ha vært omtalt. Vi har bedt påtalemyndigheten framskaffe informasjon om det er noe på denne pc-en som er relevant for denne rettssaken, men svaret er at det ikke har vært mulig å få ut noe derfra. Der har vi ett bevis mindre, sa Rieber-Mohn.

Tilbakeviser Pakistan-bevis
Mikael Davuds forsvarere, Carl Konow Rieber-Mohn og Arild Humlen, mener det overhodet ikke finnes noe bevis for at deres klient har vært i Pakistan og blitt lært opp i å lage bomber og håndtere våpen, slik aktor hevder. De hevder det angivelige bombematerialet det er snakk om i saken - blant annet hydrogenperoksyd og aceton - er beskjedent og ikke beviser terrorforsett og at aktoratet ikke er i nærheten av å kunne bevise at de tre på tiltalebenken har inngått noe terrorforbund, altså at de har planlagt å begå en terrorhandling.

Aktor Geir Evanger gjorde et poeng i sin innledning tirsdag av at den tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak nekter straffskyld og sa det var forventet at han vil erkjenne noen forhold i tiltalen. Bujaks advokat Brynjar Meling sa at dette ikke burde komme som noen overraskelse og sa at hans klient aldri har erkjent straffskyld.

- Det han har sagt er at han er beredt til å ta straffen dersom noe av det han har gjort er straffbart, sa Meling.

Bujak var den eneste av de tre tiltalte som sa seg villig til å bli fotografert under rettssaken. Bujak var mannen som ble pågrepet i Tyskland, mens de to andre ble pågrepet i Norge.

Dette er de tiltalte i terrorsaken

1) Mikael Davud: Født i 1971, norsk statsborgerskap, uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999.

2) Shawan Sadek Saeed Bujak: Født i 1972, kurder fra irak. Kom til Norge i 1999.

3) David Jakobsen: Født i 1978, usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag