RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aagaard, Rolf M. (Rogalands Avis Overskrift:)

Baasland fikk fire år

Sist oppdatert:
Bjarte Baasland ble fredag dømt til fire års ubetinget fengsel i Oslo tingrett, for blant annet grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner.

I tillegg til fengselsstraffen må han også betale Cecilie Nustad hele erstatningsbeløpet på drøye 26 millioner kroner.

Anker
- Vi er svært overrasket over dommens utfall. Vi registrerer at retten ikke har vist noen rettspraksis som begrunnelse for sitt resultat, og vi mener at dommen er betydelig strengere enn det praksis skaper grunnlag for, sier Baaslands forsvarer Hege B. Ersdal til Nettavisen.

- Dommen vil bli anket.

Umulig å ikke svindle
Baasland sa seg torsdag skyldig i siktelsen om grovt bedrageri på to punkter i Oslo tingrett torsdag. Saken mot den spilleavhengige bispesønnen har gått som en såkalt tilståelsessak, der skyldspørsmålet allerede er avklart. Torsdag forklarte han seg for dommeren.

- Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle. Jeg hadde ikke noe annet valg, sa Baasland da han torsdag startet sin forklaring.

Les også Baaslands egen forklaring her

Skjerpende
«Retten er etter dette kommet til at det er en betydelig overvekt av skjerpende omstendigheter i saken, og at det bare i liten grad foreligger formildende omstendigheter. Som nevnt ovenfor mener retten at siktedes forhold er særlig grovt ikke bare på grunn av beløpenes størrelse, men også fordi bedrageriene er begått overfor familie og venner av familie.»

Aktor hadde lagt ned påstand 3,5 år ubetinget fengsel.

- Vi kan ikke se at dette skal være et skjerpende moment, sier Ersdal.

Underslag og svindel
Ifølge siktelsen fikk Baasland som styreleder og leder for Valgavisen tidligere på 2000-tallet ved 11 anledninger annonsører til å betale inn til sammen 950.000 til sin egen konto. I tillegg skal han ha svindlet Cecilie Nustad (69), datter av avdøde byggmester Olav Selvaag, for 26,6 millioner kroner.

Fredag fikk hun altså medholdt i erstatningskravet mot Baasland. Hun har også gått til søksmål mot DnBNOR, Baaslands bank, som ikke reagerte på de store millionsummene som fløt ut og inn av biskopsønnens konto.

Mindre rabatt
Politiadvokat Knut Horn sier han føler domstolen og politiet er noenlunde på samme linje når det gjelder utgangspunktet for dommens rammer, som aktor altså mente burde være på fem år, men at dommen gir mindre rabatt i tilståelsesdommen.

- Dommen legger også i begrenset grad vekt på spilleavhengigheten, slik jeg tolker dommen, sier Horn.

I dommen er det gitt en strafferabatt på 25 prosent.

- Vil gjøre opp
Siktelsen mot Baasland har en strafferamme på seks år, og i retten torsdag argumenterte politiadvokat Knut Horn for at det i denne saken burde legges til grunn en straff på fem år. Grunnet at det er en tilståelsesdom, skal det altså derimot trekkes opp til 1/3 fra straffetiden, og aktor ba derfor om tre år og seks måneders ubetinget fengsel.

Forsvarer Hege Birkeland Ersdal på sin side sa i sin prosedyre at en så streng straff ikke sto i stil til tidligere dommer og hvordan Baasland har samarbeidet med politiet og forsøker å gjøre opp for seg.

- Han har anlagt søksmål mot spillselskapene og krever erstatning av dem. Han viser slik vilje til å forsøke å gjøre opp for seg, sa Ersdal i retten.

Også Baasland selv fortalte retten at han ønsket å gjøre opp for seg, og at en eventuell erstatning fra Spillselskapene CenterBet og Bet365 ville brukes til å betale erstatning og gjeld.

Les: - De ga meg 300.000 i bonus for å spille mer

Til sammen har Baasland spilt vekk mellom 60 og 70 millioner. 40 av disse har han i hovedsak fått gjennom lån via sin mor Bodhild Baasland, som har lånt av venner og slektninger.

Les: Skapte fiktive personer for å lure mamma

- Etterforskes ytterligere
Bodhild Baasland, er siktet for bedrageri av 5,5 millioner kroner. Saken er ennå ikke berammet, og ifølge aktor Lars Horn vil saken mot henne etterforskes videre.

- Ut fra opplysninger som har kommet fram i forklaringen til (Bjarte, red.anm.) Baasland, så vil det være nødvendig å etterforske saken mot Bodhild Bassland ytterligere, sier Horn til Nettavisen.

Både Bodhild Baasland og ektefellen, tidligere biskop Ernst Baasland, ble i fjor høst slått personlig konkurs som følge av store låneopptak.

Kravene i boet til Bodhild Baasland er alene på 33 millioner kroner, men flere av de private kreditorene har valgt å ikke melde sine krav i boet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere