*Nettavisen* Nyheter.

Bakke-Jensen: – Forsvaret må rapportere alle anmeldelser

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte svare på hva som er blitt gjort etter at Forsvarets spørreundersøkelse om mobbing og trakassering (MOST) viste at over 40 har blitt voldtatt det siste året. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte tirsdag svare på hva som er gjort etter at over 40 i Forsvaret oppga at de hadde blitt voldtatt.

Forsvarsministeren ble stilt til veggs av leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), under debatten i Stortinget tirsdag, skriver Forsvarets Forum.

Huitfeldt uttalte at holdningsskapende arbeid i kampen mot seksuell trakassering ikke er nok, og lurte på hvordan disiplinærregelverket kan benyttes bedre i saker som handler om seksuell trakassering.

Bakgrunnen er Forsvarets spørreundersøkelse om mobbing og trakassering (MOST) blant 8.800 ansatte og vernepliktige i oktober i fjor. Her svarte 24 kvinner og 20 menn at de hadde blitt voldtatt av en kollega eller overordnet i løpet av det siste året.

Ytterligere 123 oppga de har blitt forsøkt voldtatt. Bare to av sakene har blitt anmeldt til politiet.

Bakke-Jensen åpnet med å si at resultatene av undersøkelsen var verre enn han hadde trodd.

– Denne atferden skal ikke bli tolerert, og der ligger litt av den lederjobben som påligger alle folk i Forsvaret.

Bakke-Jensen understreket at Forsvarsdepartementet følger arbeidet i Forsvaret tett. Forsvaret må nå rapportere inn antall meldte saker om mobbing og seksuell trakassering. Og refselser.

– Etatene skal rapportere på status i arbeidet med mobbing og seksuell trakassering med særlig fokus på tiltak og effekten av tiltak, uttalte han fra talerstolen.

Huitfeldt var ikke fornøyd med Bakke-Jensens svar. Hun uttrykte også bekymring for at sakene som blir politianmeldt oftest ikke blir fulgt opp militært.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.