RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bakteriesmitte ute av kontroll

Sist oppdatert:
Flere liv ble satt i fare da et utbrudd av multiresistente gule stafylokokker fredag utløste full bakteriealarm på Ullevål sykehus.

Helsevesenet jobber på spreng for å finne ut hvor smitten kom fra.

- En pasient har bakterien, vi har ikke funnet flere så langt etter å ha drevet med smitteoppsporing. Smitten kommer fra Oslo-regionen. Det kan skje av og til det, men mange liv ble utsatt, og vi er veldig glad for at ikke flere pasienter eller personalet er blitt smittet, sier smittevernoverlege og professor i bakteriologi, Bjørg Marit Andersen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Aftenposten Aften, ble bakterien oppdaget hos en mann i 50-årene tirsdag denne uken, etter at han hadde vært innlagt et par uker.

Ikke under kontroll
Da sykehuset oppdaget utbruddet, ble 13 pasienter isolert, og lungeavdelingen stengt. Samtlige pasienter og ansatte måtte sjekkes.

- Dette er en infeksjon som har kommet utenfra. Vi har ikke smittespredning i sykehusene, men derimot så ser vi at det er en økning utenfor sykehuset. Det er bekymringsfullt, sier smittevernoverlegen til TV 2 Nettavisen.

Flere tusen pasienter dør av multiresistente gule stafylokokker verden over hvert eneste år.

Kraftig økning
- Smitten er uvanlig i Norge, og det har vært en veldig økning det siste året. I 2003 var det totalt sett cirka 275 personer som var smittet i hele landet. I 1993 hadde vi bare tre tilfeller i hele Norge, sier Andersen.

Hun leder nå arbeidet med å spore smitten for å begrense utbruddet i så stor grad som mulig, men smitten er langt fra under kontroll.

Sykehuset mener pasienten som forårsaket utbruddet, trolig var smittet før han ble innlagt. Men andre pasienter som har vært innom, kan også ha brakt med seg smitten. Derfor er det svært vanskelig å fastslå hvor utbruddet kommer fra.

Frykter sør-europeiske tilstander
De multiresistente gule stafylokokkene i Norge er resistente mot alle typer penicilliner og et bredspekter av vanlige sykehusmidler i Norge, men kan allikevel behandles.

Ved Ullevål frykter smittevernseksjonen nå at situasjonen skal bli slik som i sør-europeiske land.

- MSA-viruset der nede er mye mer resistent enn det vi har her. Der er det slik at de starter med å isolere pasienter som blir innlagt med en gang. Det er fryktelig dyrt og veldig tungvint, men den eneste veien de kan ta tak i smittebehandlingen, forteller Andersen.

Gir ingen symptomer
Årsaken til den kraftige økningen, mener smittevernorverlegen er manglende smitteoppsporing, manglende smitteverntiltak og manglende sanering. Bakteriene er ikke farlige for vanlige mennesker, men kan være livstruende for pasienter med svekket immunforsvar. For folk flest, gir stafylokokkene ingen symptomer.

- Vanligvis er dette helt ufarlige bakterier. Friske mennesker kan ha det litt i nesen og halsen, uten at det betyr noe, sier Andersen.

Sykehuset ber likevel alle som tror de kan ha vært i kontakt med smittekilder, eller som for eksempel har oppholdt seg på sykehus i Sør-Europa, om å melde fra ved kontakt med helsevesenet.

Pasienter på sykehus, eller sykehjem, kan imidlertid være svært utsatt. Ullevål universitetssykehus oppfordrer alle som tror de kan ha vært utsatt for smitte om å oppgi dette til helsevesenet ved behandling.

- Dette gjelder også dersom de har vært i kontakt med helsevesenet i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere