*Nettavisen* Nyheter.

Baller av stål

USA bruker gjerne makt for å få det som landet vil. Men nå er USA tvunget til ydmykende retrett av en motpart med baller av stål.

Handelskrigene mellom Japan, Europa og USA går heldigvis - stort sett - utenom norske interesser.

For et land som Norge - som har en av verdens mest åpne økonomier, med mye import og eksport - er fri verdenshandel svært viktig.

Derfor er det urovekkende når USA vedtar noe så spesielt som en straffetoll på stål. Det kunne knapt oppfattes som noe annet enn ren proteksjonisme for å verne egen industri. Men Bush vendte det døvet øret til europeiske protester.

Vanligvis er det en taktikk USA kommer langt med, men ikke her. For på torsdag måtte USA oppgi hele straffetollen.

Bakgrunnen er interessant for alle som er ute etter måter å presse USA til å følge internasjonale spilleregler, når landet heller ønsker å bruke makt.

Det verdens handelsorganisasjon, WTO, gjorde var å sette inn støtet der det smertet mest. Europa fikk klarsignal til å svare på USAs straffetoll med målrettede handelshindringer.

Europerne la valgkartet for USA foran seg, og håndplukket varer fra nøkkelbedrifter i stater hvor Bush kan vinne eller tape presidentgjenvalget.

Det handlet om tekstilbedrifter i Carolina og jordbruksvarer fra Midtvesten og California.

Stilt overfor en slik trussel, måtte selv George Bush bøye av. I denne konkrete saken hjalp det åpenbart å ha "baller av stål " , og det har ikke skjedd ofte at USAs president har måttet foreta en ydmykende 180 graders sving.

Det er et lyspunkt for norske interesser og andre som ønsker en fri verdenshandel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.