RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sauebonden Arve Nilsen i Luftjokdalen i Tana synes det er trist å se en av sauene sine slik. Bjørnen forsynte seg av to fjorårssauer før den tok for seg 2012-modellen som Nilsen her sitter ved.
Sauebonden Arve Nilsen i Luftjokdalen i Tana synes det er trist å se en av sauene sine slik. Bjørnen forsynte seg av to fjorårssauer før den tok for seg 2012-modellen som Nilsen her sitter ved. Foto: Foto: Kenneth Strømsvåg/privat

Bamse slo i hjel og spiste tre av Arves sauer – det ble bjørnens siste måltid

Sist oppdatert:
Fredag kveld ble bjørnen skutt av en av jegerne med «bjørnelappen».

TANA (iFinnmark): Lørdag ettermiddag hvilte en dyster stemning over gården Aune-Gamnes i idylliske Luftjokdalen i Tana. Inngangen til helga ble alt annet enn lystig for de 14 sauene som for mindre enn en uke siden ble sluppet løs i en av innhegningene til sauebøndene Arve og Viktoria Nilsen.

Fra sau til sau

Tre sauebjeller hviler taust i hendene til Arve.

– Her lå bjørnen og hvilte ut, antakelig god og mett etter å ha forsynt seg av sauene våre, sier Arve, og peker ned på bakken. Der bjørnen lå ligger det igjen en pent dandert haug med pels, som den storvokste firbeningen etterlot seg. En liten meter unna ligger det som er igjen av sauen, som ble født på denne tiden for tre år siden.

– Bjørnen tok først for seg av to fjorårssauer, altså to sauer som ble født i fjor. De ligger like her borte. Måltidet har dyret avsluttet med å ta for seg av denne sauen, som det nok var mer mat i enn de to første, forteller Arve til iFinnmark.

I 23-tida fredag kveld smalt det i dalen. Jaktlaget på fem omringet bjørnen, som var et enkelt bytte, der den hadde lagt seg til å hvile og vokte byttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sauebonden Arve var fornøyd med at bjørnen ble tatt av dage, etter at den hadde gjort slutt på livet til tre av sauene.

– Det var fem jegere, som gikk mot bjørnen fra hver sin kant. Det var ikke akkurat noen utfordring å få tatt livet av bjørnen, og det var nå i grunn like greit. Det var godt det gikk fort, slik at dyrene våre så snart som mulig kan legge dette bak seg, sier Nilsen.

Telte seg til mistanke

Det var forrige søndag at sauene, de som ikke har lammet, fikk tasse ut på beitet som ligger et lite stykke unna gården. 14 sauer ble plassert der. I innhegningen side om side, men nærmere gården, ble to sauer med til sammen sju lam plassert.

På dagen fredag, mens ektemannen var ute et ærend, gikk Viktoria Nilsen ut for å se etter sauene.

– Jeg telte 11, og stusset over det. Derfor tok jeg en ny tur i 18-tiden på kvelden fredag, og telte nok en gang 11. Da gikk jeg inn på området, og ble møtt av synet av bjørnen som lå ved siden av en død sau, forteller Viktoria til iFinnmark.

I stedet for å legge på sprang i sikkerhet tok Viktoria et par skritt til – mot bjørnen. Da var hun rundt 10 meter unna.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det var fruen på gården, Viktoria Nilsen, som oppdaget bjørnen som lå ved en av de døde sauene.

– Jeg har vært i nærkontakt med bjørn før, og vet at den sannsynligvis hadde tatt igjen meg. Derfor gikk jeg rolig mot den, og da reiste den seg opp og beveget seg bort fra meg. Da snudde jeg og gikk for å ringe naturoppsynet, forteller sauebonden, som ikke var det minste redd.

– Det gjelder jo å holde hodet kaldt. Og se til å få satt i gang prosessen med å få skutt dyret. Det gikk heldigvis veldig greit for seg, for det var jo ikke akkurat noen tvil om hvem det var som hadde tatt livet av sauene, konstaterer Viktoria Nilsen.

Besøk også i 2012

Statens naturoppsyns mann kom til gården kort tid etter alarmtelefonen fra Viktoria. Klokka 19 ble det gitt fellingstillatelse, og dermed gikk ekteparet i gang med å sette sammen et jaktlag med folk som har lisens til å gjøre slutt på bjørneliv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her må bjørnen – om den vil eller ei – åpne gapet for en av jegerne som var med å felle dyre

– Fem timer etter at jeg så bjørnen var den skutt. Jaktlaget kunne slå fast at dette hadde gått unna, smiler Viktoria, som kunne se at bjørnen ble slaktet på gården før den ble fraktet vekk.

Ekteparet i Luftjokdalen har hatt skrekkopplevelser med bjørn også tidligere. I 2012 mistet de flere sauer etter bjørnens herjinger.

– Det er selvsagt aldri noe hyggelig å oppleve slikt, men vi blir på sett og vis vant til det også, at det ferdes bjørn i området, sier Viktoria, som med Arve har to døtre, på 13 og 15 år.

– De har fått vite at det er viktig å lage masse lyd når de ferdes ute i området her. Det holder bjørn på avstand, sier sauebonde Arve Nilsen.

Les flere saker hos iFinnmark

Slik så bjørnen ut rett etter at den fikk skjebnen forseglet av jaktlaget fredag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere