Bandidos-topp tiltalt for drapsplaner mot Imran Saber: - Jeg hadde med meg våpen av flere grunner

Lars Harnes er tiltalt for drapsplaner mot Imran Saber, men nekter straffskyld. Ved flere anledninger var han i garasjeanlegget hvor Saber bor, men hevder det bare var for å gi Saber en ubehagelig opplevelse.

Lars Harnes er tiltalt for drapsplaner mot Imran Saber, men nekter straffskyld. Ved flere anledninger var han i garasjeanlegget hvor Saber bor, men hevder det bare var for å gi Saber en ubehagelig opplevelse. Foto: Privat, brukes med tillatelse.

- Hvis noen oppsøker deg i garasjen er det lurt å høre på hva de har å si. Det skulle være en ubehagelig opplevelse, sa Lars Harnes i retten.

09.11.17 19:50

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Sommeren 2015 presenterte Nettavisen nyheten om at den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes var pågrepet. I august samme år bekreftet politiet for første gang Nettavisens opplysninger om at Harnes var mistenkt for å ha drapsplaner.

I den pågående «mafiarettssaken» i Oslo tingrett (se faktaboks under) er storkriminelle Metkel Betew og Lars Harnes blant annet tiltalt for drapsplaner mot Imran Saber, også kjent som den kriminelle underverdenens «Onkel Skrue».

Begge de tiltalte nekter straffskyld for drapsplaner, men politiet mener både Betew og Harnes spanet på Saber ved flere anledninger i hensikt å kartlegge hans bevegelsesmønster som et ledd i drapsplanene.

- Hadde våpen av flere grunner

Harnes hadde også portåpneren til garasjen hvor Saber bor i Oslo. I juli 2015 ble Harnes pågrepet med et våpen med lyddemper og finlandshette i garasjeanlegget hvor Saber bor.

- Jeg hadde med meg våpen av flere grunner. Den ene grunnen var selvforsvar, sa Hernes.

- Jeg visste ikke hvordan han ville ta imot en beskjed. Jeg hadde ingen kjennskap til Saber. Har aldri møtt ham, men jeg har lest artikler om ham. Jeg visste at han har blitt skutt tidligere og tenkte at han kanskje var litt på vakt.

Imran Saber Foto: Privat

Den tidligere Bandidos-toppen skulle egentlig på ferie til Spania sammen med konen 16. juli 2015. I stedet ble han satt i varetekt.

I retten forklarte Harnes at han hadde oppsøkt garasjeanlegget til Saber for å true ham, og at han handlet på oppdrag for «en han kjenner». Harnes forklarte også at bakgrunnen for besøket var at «den han kjenner» var blitt utsatt for ubehagelige besøk fra Saber.

- Besøket skulle være en ubehagelig opplevelse. Jeg hadde tenkt å overraske ham i garasjen og gjøre det samme som han selv gjør mot andre mennesker. Det skulle være ubehagelig. Saber plager han karen jeg kjenner og han ba om hjelp til å løse dette.

Harnes forklarte også at personen han skulle hjelpe gjentatte ganger hadde blitt oppsøkt av Saber i forbindelse med et lån Saber skal ha gitt. Harnes ønsket ikke å navngi hvem han skulle hjelpe, heller ikke for å bekrefte Harnes' versjon av det han forklarte i retten.

Rettens dommer undersreket at det var viktig å opplyse saken da han risikerer å bli dømt for drapsplaner, men Harnes nektet.

Disse våpnene ble beslaglagt i sakskomplekset i Betew-saken. Våpnene knyttes til et planlagt ran av en verditransport på Gardermoen. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen


Ville ikke legge igjen DNA

I tiltalen heter det blant annet:

«I perioden onsdag 15. juli til tirsdag 21. juli 2015 ca. kl. 21:15 i XXveien i Oslo forsøkte de, etter forutgående avtale og planlegging, å drepe Mohammed Imran Saber f. xx.xx.1978. Harnes kjørte ved flere anledninger fra et garasjeanlegg i YYveien på en stjålet Vespa moped, etter først å ha tatt på seg klær som skulle forhindre at han etterlot seg spor, til garasjeanlegget i XXveien, der Saber bor.»

Da Harnes ble pågrepet i juli 2015, i garasjeanlegget til Saber, hadde han med seg et skytevåpen med lyddemper. Han hadde også kledd på seg nylonstrømper over hele kroppen, latekshansker og hansker over dem igjen, finlandshette, svart hjelm og grønn regnfrakk.Handlet på oppdrag.

- Det var for at unngå å legge igjen DNA, sa han i retten.

- Jeg ville at han skulle få smake på sin egen medisin ved å få besøk. Jeg ville at han skulle selv skulle kjenne på hvordan det var å få besøk hjemme. Det skulle være overraskende, uventet og ubehagelig.

Lars Harnes (til venstre) deltok i et grovt væpnet ran av DNBs filial på Aker Brygge i 2004. Foto: Politiet


Straffedømt flere ganger

Harnes har flere dommer på seg, blant annet for tortur, voldtektsforsøk, frihetsberøvelse og mishandling. I 2006 fikk han også forvaringsdom i Borgarting lagmannsrett for grovt ran, der det ble brukt våpen.

Harnes har siden pågripelsen sommeren 2015 sittet varetektsfengslet, og nektet å forklare seg for politiet.

Betew har også en rekke ganger vært i politiets søkelys, deriblant fikk han 16 års forvaring. I august 2015 ble han på nytt pågrepet, sammen med en rekke andre politiet mener utgjør en narkotika- og ransliga.

Betew har sittet varetektsfengslet siden og har i likhet med Harnes nektet å forklare seg. Han ønsket heller ikke å forklare seg i retten. Hans forsvarer Marius Dietrichson stiller spørsmål ved at politiet og påtalemyndigheten i åpen rett har uttalt at de ikke har funnet noe motiv for drapsplanene.

I august 2015 aksjonerte politiet mot det de mener er et stort ranslag og narkotikaliga. Metkel Betew var blant de over 20 pågrepne. Foto: Politiet

- Jeg har som Betews forsvarer siden dag én da han ble siktet for drapsplaner, etterlyst motiv for hvorfor i alle dager han skulle gjøre dette. Hvorfor skulle han være med på å ta livet av en han har kjent fra barndommen, sier Dietrichson til Nettavisen.

- Jeg registrerer at etter mange års grundig og bred etterforskning, at politiet ennå ikke har klart å komme opp med noe mulig motiv. Jeg tar dette som en bekreftelse på at politiet er på feil spor. Dette har ikke Betew gjort.

- Troverdig med oppdragsgiver

Påtalemyndigheten mener spørsmålet om drapsforbund står i samme stilling etter Harnes' forklaring.

- Jeg fikk en del svar på ting jeg lurte på, men jeg ønsker ikke å gå i detalj. Men vi fikk blant annet bekreftet at Harnes har hatt en oppdragsgiver. Vi mener det er Betew, men Harnes sier det er en annen. For oss er det greit å få konstatert at det har vært en oppdragsgiver, og vi mener dette gir motiv for det han har gjort, sier statsadvokat Geir Evanger til Nettavisen.

Statsadvokat Geir Evanger. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Harnes forklarer at han skulle skremme Saber, vi er av en annen oppfatning.

- Hva har dere av bevis for å ta ut en tiltale på drapsplanlegging? Det er langt fra det Harnes har forklart til det dere mener har skjedd.

- Akkurat nå er det ikke så mye mer å si, men vi har de bevisene vi har. Dette vil komme frem senere i rettssaken. Jeg opplever hans forklaring som troverdig når han sier at han har hatt en oppdragsgiver som har styrt ham, men vi tror det er Betew.

Løslatt fra forvaring

Harnes' forsvarer mener han klient har underbygget at han ikke hadde drapsplaner ved å forklare seg i retten.

- Det er to grunner til at han ikke ville navngi hvem han skulle hjelpe. Utgangspunktet var at han skulle hjelpe denne familiefaren. Å gi detaljer om denne personen som vil bidra til identifisering vil gi ytterligere problemer, både fra ham privat og i verste fall offentlig påtalemyndighet, sier advokat Øyvind Bratlien til Nettavisen.

Øyvind Bratlien (t. h.), fast forsvarer for Lars Harnes og medforsvarer Martin Hay  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

I 2013 ble Harnes løslatt fra dommen på åtte års forvaring for ranet på Aker brygge i 2004. Påtalemyndigheten ønsket å forlenge forvaringstiden med tre år, men Borgarting lagmannsrett sa nei.

Dersom han skulle bli tatt for nye kriminelle forhold vil han bli straffet hardt. Harnes risikerer dermed mye ved å ta på seg oppdraget med å «skremme» Saber, slik han selv forklarer.

- Hvorfor risikerer Harnes så mye for en annen person?

- Da må man sette seg inn i hans hode på dette tidspunktet. Meningen var at det skulle være en samtale med Saber så skulle saken være ute av verden. At saken skulle få denne dimensjonen var ikke mulig for ham å forutse i det hele tatt, sier Bratlien.

- Han skjønner nå at politiet har feiltolket hans tilstedeværelse i garasjen, men det var det ingen mulighet for ham å forutse på det tidspunktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag