RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Baneheia-dømt fikk juleperm

Sist oppdatert:
Baneheia-dømte Jan Helge Andersen fikk julepermisjon fra fengselet. Nå går moren til et av drapsofrene rettens vei.

Baneheia-dømte Jan Helge Andersen fikk 78 timer permisjon fra Skien fengsel sist jul. Dette er første gangen at Andersen får julepermisjon etter pågripelsen, skriver Aftenposten.

- Stor psykisk belastning
Ada Sofie Austegard, mor til en av de drepte jentene, er svært kritisk til at Andersen fikk permisjon, og er engstelig for at hun eller noen av barna hennes skal støte på Andersen.

- Det hun risikerer, er at hun selv eller familien hennes skal påtreffe Andersen i nærmiljøet. Tanken på dette er en stor psykisk belastning. Hun ønsker derfor å bli hørt i forbindelse med at man vedtar slike permisjoner, sier advokat Håkon Brækhus til avisen.

Brækhus påpeker overfor Nettavisen at Austegard engasjerer seg i saken for å hjelpe andre som er i samme situasjon.

- Det er jo tøft å måtte fronte en slik sak, det er en belastning i seg selv. Det er ikke noe hun ville gjort hvis det bare gjaldt henne, sier advokaten til Nettavisen.

Søksmål mot Staten
Austegard har skrevet et brev til fengselet. I brevet uttrykker hun misnøye over at Andersen, som er dømt for å ha drept hennes åtte år gamle datter, er innvilget permisjon.

Som svar på brevet fikk hun beskjed om at hun som etterlatt har ingen rett til å påklage vedtaket om permisjon.

- Veldig mange etterlatte og pårørende opplever de varslene de får, om at gjerningsmannen er ute på permisjon, som belastende og vil bli hørt, sier Brækhus til Nettavisen.

Nå går Austegard rettens vei og tok ut søksmål mot justisdepartementet fredag. I stevningen krever hun klagerett over fremtidige permisjonsvedtak.

- Erfaringsmessig så kommer vel saken opp i løpet av et halvt års tid. Poenget er ikke julepermisjonen, for den har jo vært. Spørsmålet er hvorvidt hun har rett til å bli hørt eller ikke, og ikke om Andersen skal ut på permisjon eller ikke, påpeker advokaten.

Det har nå gått seks og et halvt år siden Baneheia-drapene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere