Gå til sidens hovedinnhold

Bankene håvet inn uansett

Nordlands-kommunene tok all risiko i investeringsskandalen.

Citibank og Terra får store honorarer for investeringene til de fire Nordlands-kommunene, uansett hvor dårlig de amerikanske verdipapirene utvikler seg, skriver Aftenposten.

FÅ OVERSIKT: Alt om kommunesmellen

Fondene er laget slik at bankene er sikret inntekter selv om investeringen skulle vise seg å bli en katastrofe for de fire kommunene, Hemnes, Narvik, Rana og Hattfjelldal. Citibank stikker av med den største gevinsten.

- Dette er veldig lønnsomt for Citibank dersom det går som forutsatt, men det er også lønnsomt for Citibank dersom det går helt galt, sånn som i dette tilfellet. Citibank tjener penger uavhengig av om det er regnvær, snø eller sol, sier professor i finans ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Thore Johnsen til avisen.

Professoren skisserer hvordan avkastningen vil fordele seg i et normaltilfelle: Om den totale avkastningen blir på seks prosent, får kundene 2,75 prosent, mens bankene får 3,25 prosent.

Det betyr at Citibank i et normalår vil innkassere 12 millioner kroner, mens Terra kan bokføre inntekter på to millioner kroner. Det høye forvaltningshonoraret innebærer at det kun er ved høy avkastning at kommunene tjener mer enn bankene.

LES OGSÅ: Vil ha full gjennomgang

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå