*Nettavisen* Nyheter.

Bankene styrer valutaen

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

En ny BI-studie viser at det er de små ting som styrer valutakursene.

Studien viser at informasjon megleren fanger opp, kan bidra til å forklare hva som beveger valutakursen. Informasjonen dreier seg ikke nødvendigvis bare om de store makrotallene, men alt de fanger opp av informasjon når de snakker med kunder og andre meglere.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Tjente på milliardlån
I 1992 spekulerte milliardæren George Soros det britiske pundet i senk. Den nye BI-studien viser at det ofte er enkelthandler som beveger valutakurser, ikke sentralbankenes makrotall.

Det er mange historier om finansaktører som har sendt valutakurser opp og ned. Den kanskje mest kjente er da milliardæren George Soros spekulerte hardt i det britiske pundet i 1992. Han shortet (lånte) rundt 10 milliarder dollar i britiske pund og spekulerte i at sentralbanken måtte devaluere valutaen. Soros tjente over en milliard dollar på pundhandlingen. Samme mann fikk også skylden for å senke den malaysiske valutaen ringgit i 1997.

I makromodeller brukes gjerne inflasjon og renter til å forklare hva som beveger valutakurser, men fungerer ofte dårlig til å si hvorfor dollar- eller eurokursen hoppet opp eller ned. Nå viser en ny BI-studie at det er de enkelte finansielle aktørene i markedet som først og fremst driver valutakursen.

- Vi har sett hvordan enkelthandler kan flytte prisene, hvordan informasjonsflyten mellom de enkelte valutameglerne påvirker kursene, sier førsteamanuensis Geir Høidal Bjønnes ved Handelshøyskolen BI, som sammen med forskerkollega Dagfinn Rime i Norges Bank satte seg ved siden av valutameglerne i en av Nordens største valutabanker for å finne ut hva som beveger kursene.

Fanger opp info
- Valutadealerne har en utrolig evne til å fange opp informasjon, og en unik evne å handle der og da, basert på informasjonen de fanger opp, sier Geir Høidal Bjønnes.

- Handelen i seg selv kommuniserer informasjon. Dersom en kunde ønsker å handle for én milliard kroner i euro, vil gjennomføringen av handelen kunne gi seg utslag i valutakursen, fastslår han.

Studien viser altså at det er de finansielle aktørene i markedet som først og fremst driver valutakursen.

- Det er de finansielle aktørene som styrer valutakursene, ikke nødvendigvis underliggende makrotall, sier han til NA24.

Forventinger
I den grad det er makromodeller som styrer kursene, er det forventninger om hvordan tallene er. Ikke nødvendigvis de faktiske tallene.

- Når makrotallene kommer, er de viktige, men tallene kommer jo ikke å ofte. Kanskje en gang i uken. Valutakursene beveger seg ikke bare da, men ellers også, sier han og poengterer at makrotallene er beheftet med usikkerhet og dessuten gjerne blir publisert lenge etterpå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.