RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Atle Jørstad/iOslo.no

Banket og voldtatt av kjæresten

Sist oppdatert:
- Nå har jeg gitt opp å få noe hjelp, sier offeret.

(iOslo.no) - Det begynte etter et halvt år, med juling ganske ofte. Det var ille, men det skjønte jeg først i ettertid. Og det ble verre etter hvert, sier kvinnen i 20-årene om sin tidligere kjæreste.

iOslo.no møter henne på en kafé i Oslo sentrum, etter at hun har tatt kontakt med oss for å fortelle sin historie.

- Jeg mener vi trenger fokus på hvordan kvinner som har vært utsatt for vold blir behandlet etter anmeldelsen, sier hun.

Har du opplevd vold i nære relasjoner? Fortell din historie på mail til tips@ioslo.no

Hun tør ikke gå ut med navn og bilde fordi hun frykter for sitt eget liv.

«Grethe» har blant annet opplevd å nærmest bli banket til døde, og hun ble voldtatt flere ganger. Det endte med en anmeldelse, og etter at ekskjæresten ble dømt i både tingretten og lagmannsretten, sitter han i fengsel.

Les også: Pisket og voldtok kjæresten

Da hun endelig gikk til anmeldelse, var det lite støtte å få.

- Støtten har vært skikkelig dårlig. Alle sier en anmeldelse er den rette veien å gå, men det er ikke noe hjelp å få, sier hun.

Les også: Finanskjendis dømt for voldtekt

Hun forteller at hun også fikk voldsalarm, noe hun karakteriserer som et tragisk konsept.

- Den virker ikke når du er innendørs, og har nesten ikke dekning noe sted. Dessuten får ekskjæresten min beskjed når voldsalarmen er gitt ut, men også når den er tatt tilbake. Det er som å si «nå må du ligge lavt, mens nå er det klart igjen», sier hun.

«Grethe» forteller at hun selv har vært tiltaksløs og har hatt problemer med å følge opp avtaler, men hun har fått beskjed om at det er helt normalt.

- Rettspsykiateren sa at jeg trenger sju til ti år med intensiv terapi, og at jeg led av angst og posttraumatisk stress. Da er det vanlig at man blir tiltaksløs og likegyldig, sier hun.

- Gitt opp
Hun fikk et tilbud om psykologhjelp fra Ryen distriktspsykiatriske senter i Oslo, men er ikke videre imponert.

- En sykepleier ble satt til å prate med meg, og sa hun hadde satt seg inn i saken min. Men da jeg sa at jeg gruet meg til rettssaken, spurte hun «hvilken rettssak». Vi fant overhodet ikke tonen, så etter hvert fikk de meg til å skrive under på at jeg sa fra meg terapien frivillig, sier hun.

Etter det har det vært stille som i graven. Bistandsadvokaten har fortalt om en god psykiater, men det vil koste rundt 1000 kroner timen. Det er for mye for en kvinne som fortsatt tar opp fag fra videregående.

- Nå har jeg gitt opp hele den greia der, sier hun.

Ønsker å bli oppsøkt
- Hva synes du burde ha blitt gjort?

- Det burde være noen som oppsøker deg, ikke motsatt. Et tilbud fra folk som har kommet seg ut av situasjonen. Jeg har lett og lett, men tilbudene er enten for barn eller prostituerte. Man har ikke noe sted å gå, og det tror jeg er en av årsakene til at folk ikke går ut av voldelige forhold.

«Grethe» ser gjerne at tilbudene kan komme en kort stund etter hendelsene, fordi man ikke er mottakelig for noe særlig rett etterpå.

- De kriminelle får masse hjelp, gratis utdanning og støtte. Men hva skal jeg gjøre? Jeg trenger det han får servert, sier hun.

Hun forteller at hun har vært gjennom flere alvorlige hendelser, blant annet om en gang hun skal ha vært døden nær. Men det skjønte hun først senere.

- Jeg har ligget på stedet hvil i tre dager en gang jeg ble banket opp. Jeg svevde mellom liv og død. En annen gang fikk jeg et kne i ansiktet utenfor en butikk. Men da var jeg ikke redd for at han skulle drepe meg, sier hun.

Tvunget til anmeldelse
I mai 2007, etter fem år med den voldelige kjæresten, tvang moren gjennom en anmeldelse.

- Da jeg skulle anmelde saken, fikk jeg beskjed om å komme tilbake senere og anmelde det. Det er helt sykt å si. Det gjorde at jeg faktisk sto sammen med ham da han fikk beskjed om besøksforbud mot meg, sier hun.

Heldigvis trodde han at moren hadde anmeldt saken, og ikke kjæresten. Dermed unngikk «Grethe» å få rundjuling der og da.

- To uker senere hadde han voldtatt en annen dame, og ble pågrepet og varetektsfengslet for det, sier hun.

Etter det har hun ikke snakket med sin tidligere kjæreste. Men det betyr ikke at han ikke har forsøkt å ta kontakt.

Tilbudt penger og truet
- Han har sendt beskjeder fra fengselet, gjennom andre kriminelle. Først skulle han la meg være i fred hvis jeg trakk anmeldelsen. Så skulle jeg få penger hvis jeg trakk anmeldelsen. Til slutt ble jeg truet til å trekke anmeldelsen, sier «Grethe».

Hun forteller at personen som kom med beskjedene var en venn, som hun vet har drept og klippet fingrene til folk.

- Jeg vet han står bak bestillingsdrap. Men det er flere enn en som er skummel i dette miljøet, sier hun.

Voldtatt på det groveste
25-åringen ble dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett i 2008. Straffen ble skjerpet med ytterligere et halvt års fengsel da saken var oppe i lagmannsretten noe senere. I dommen fra Oslo tingrett kom det fram at han voldtok «Grethe» på det groveste en rekke ganger.

Ved et av tilfellene skal han ha slått henne i flere timer med et hundehalsbånd, bare etterfulgt av pauser hvor han drakk pils og cola. Deretter voldtok han henne.

Han sperret henne også inne en hel helg og sa at hun skulle være «slaven hans». I tillegg ble han dømt for å ha voldtatt en annen kvinne to uker etter anmeldelsen, ved å lokke med et nachspiel.

(Saken fortsetter under bildet)

- Begynte under soning
Det var da kjæresten etter en tid ble satt i fengsel i syv måneder for ran og vold at problemene begynte. Allerede under denne soningen begynte de grove overgrepene. Han fikk nemlig sone på en institusjon utenfor kriminalomsorgen, såkalt §12-soning, på grunn av rusproblemer.

- Han fikk mye fri og permisjon. I de periodene gjorde han masse dritt, sier kvinnen.

Hun beskriver det å være i et voldelig forhold omtrent som å være narkoman.

- Hvis du prøver å komme deg ut av forholdet, vil du alltid være nervøs. Er du sammen med ham har du mer kontroll, sier kvinnen.

Politiet har rådet henne til en del tiltak, men vil ikke gi henne beskyttelse utover det vanlige.

- Ikke farlig nok før man er død
- Jeg fikk råd om å bytte navn og skifte til hemmelig adresse. Men for å få hemmelig adresse må jeg bevise at jeg er i livsfare. Politiet vet han er med i gjengmiljøet, men han er ikke farlig nok til at jeg kan få hjelp. Men de er jo aldri farlige nok før man er død, sier hun.

Til tross for at politiet vet at ekskjæresten tidligere har forsøkt å drepe et annet gjengmedlem, er det ikke godt nok for å få ny adresse.

Hun anbefales av politiet å forsvinne fra byen før ekskjæresten slipper ut igjen.

- For det første er det urettferdig at jeg skal lide resten av livet ved å flytte. For det andre er det jo ikke trygt nå heller. Jeg vet han vil ta igjen. Han kan selvfølgelig forandre seg, men jeg tror ikke han kommer til å gjøre det. Han klarer lett å få noen til å plage meg nå, sier hun.

Ikke trygg noe sted
Så ille er det at hun ikke kan føle seg trygg noe sted i Oslo.

- Jeg vet ikke hvem jeg skal være redd for. Det blir helt ekstremt. Oslo er en liten by, og det er ikke lett å gjemme seg her. Dessuten vet jeg at i miljøet hans synes de ikke det er så ille om en kvinne får juling. Den dagen jeg møter broren hans tror jeg at jeg får bank, sier hun.

- Enkelt for ham
- Ekskjæresten min har solgt stoff. Og han vet at de narkomane gjør hva som helst for narkotika. Han kan enkelt si at de får 100 gram amfetamin for å ta meg. Det koster ham 7000 kroner, sier hun.

- Hva har du lyst til å gjøre?

- Jeg har veldig lyst til å flytte til utlandet, men å være sosialklient i utlandet er jo ikke bra. I tillegg er det vanskelig med språk. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men jeg må forflytte meg. Hva hjelper det å bytte navn hvis jeg blir gjenkjent? sier hun.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere