RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bankskjelv på Wall Street

Råtne boliglån skapte ny usikkerhet på USA-børsene mandag.

HOUSTON (NA24): De siste par ukene har USA-børsene hatt sin verste nedtur siden forsommeren i fjor. Dow Jones-indeksen har totalt falt nær 6 prosent, og nedturen fortsatte fredag. S&P 500 og Nasdaq falt enda mer, begge rundt 1 prosent

To ting er i fokus: Boliglån og yen-kursen.

Det første først: Det amerikanske boligmarkedet har de siste månedene bråstanset etter en lang opptur og begynt å falle. I tillegg til at dette kan kommer til å svekke det private forbruket, har det begynt å få konsekvenser for finanssektoren.

Nisjebanken New Century Financial har falt 70 prosent mandag og er i dyp krise på grunn av problemer med råtne boliglån. Mange analytikere spår konkurs.

New Century er ett av finansselskapene som har spesialisert seg på såkalte «subprime» lån. Dette er boliglån til kunder som ikke får lån i normale banker, for eksempel på grunn av betalingsanmerkninger.

I et sterkt boligmarked kan dette være svært lønnsomt fordi rentene på slike lån er høye. Men de siste månedene har det amerikanske boligmarkedet bråstoppet og falt i mange geografiske områder. Dette, kombinert med stigende rentenivå, har skapt en markant økning i tapstallene innen subprime-segmentet.

I tillegg har yen-kursen fortsatt å styrke seg mandag. En dollar koster 115,6 yen mandag kveld, mot 116,8 yen fredag. Flere dager med markant yen-oppgang fører til nervøsitet i finansmarkedene, fordi mange finansaktører har finansiert sine posisjoner med ekstremt billige yen-lån, såkalte «carry-trades», der investeringen er basert på å ta opp billige lån i valutaer med lav rente for så å investere lånet i andre valutaer eller aktiva med langt bedre avkastning.

Når yen-kursen stiger, taper disse penger, og kan bli tvunget til å komme seg ut av posisjonene.

Både boliglån og yen-spekulasjon skaper usikkerhet rundt finanssektoren, og mange banker og meglerhus har falt markant i kurs mandag.

De siste årene har nesten vært en sammenhengende opptur ved de fleste børsene rundt om i verden. Flere har snakket om at aksjemarkedene kan være på vei inn i en dypere korreksjon og siste uke har vært preget av omfattende nedsalg og gevinstsikring.

USAs finansminister Henry Paulson og hans japanske kollega, Koji Omi, har i forbindelse med et trenasjonsbesøk sagt at de ikke er bekymret for svingningene i de regionale aksjemarkedene. Begge pekte på at markedsmekanismene fungerer som de skal.

Ellers er produsenten av Blackberry, Research in Motion, blitt innblandet i en opsjonsskandale. Selskapet må ta avsetninger i forbindelse tilbakedateringer av datoer ved utstedelse av opsjoner til ledelsen.

Oljeprisen har falt 2,7 prosent mandag til 60,40 dollar. Dette medførte at olje- og oljeserviceaksjene var svake. Delindeksene for disse to sektorene falt begge mer enn 1 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,53% til 12.050,41

Nasdaq -1,15% til 2.340,68

S&P 500 -0,94% til 1.374,12

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere