RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bannlyser sexkjøp i krigsoppdrag

Foto: Forsvarets mediesenter
Sist oppdatert:
Norske soldater kjøper sex under operasjoner i utlandet, selv om det er strengt forbudt. Nå vil Forsvaret gå hardere til verks for å få bukt med problemet.

Forsvaret har igangsatt et arbeid for å følge opp Natos nye strategi for bekjempelse av handel med mennesker, såkalt «trafficking», skriver Forsvarsnett. Strategien er å utvise nulltoleranse for enhver involvering i handel med mennesker når man deltar i operasjoner, og samtidig etablere systemer for å rapportere og motarbeide handel med mennesker. Norge ønsker å være et foregangsland på området.

Oberst Vidar Falck, sjef for Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet, sier til Forsvarsnett at sexkjøp forekommer blant norske soldater på utenlandsoppdrag, men at regelverket er klart:

- Som offentlige tjenestemenn har man ikke lov til å kjøpe seksuelle tjenester i utlandet, ei heller på fritiden, sier Falck. Han legger til at personell som blir tatt for slikt, må påregne konsekvenser for videre tjeneste.

- Uakseptabelt
Sexkjøp er galt av flere grunner, mener obersten.

- Ja, det er et moralsk problem overfor ofrene. Det er også totalt uakseptabelt at soldater skal involvere seg i virksomhet som understøtter øvrig kriminell virksomhet, og er direkte samfunnsnedbrytende. Det har også noe med hvordan våre styrker ønsker å fremstå i de samfunnene vi skal virke i, og hvordan vi ønsker å bli oppfattet i disse samfunnene. Det kan også bli et sikkerhetsproblem for vårt personell når enkelte stiller seg slik at de kan bli utpresset, sier Falck.

Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet anslår at handel med mennesker representerer en omsetning på 5-12 milliarder euro, og at det trolig dreier seg om smugling av 4-6 millioner mennesker i året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere