Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har skapt rabalder med sitt besøk til den belastede Stockholm-bydelen Rinkeby.

Målet med turen er å lære av Rinkebys erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere. Etter planen skulle Listhaug møte Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon, men dette møtet ble plutselig avlyst. Fritzon mener Listhaug sprer «nonsens» om Sverige, og hun ønsker ikke å bli dratt inn i den norske valgkampen.

Tirsdag kveld publiserte Kjetil Rolness onsdagens forside av Aftenposten der Listhaugs Rinkeby-tur er hovedoppslag. «Stockholm krever unnskyldning» er tittelen.

Til bildet av forsiden kommenterer Rolness blant annet følgende:

«Det er bare å gratulere Sylvi Listhaug med valgkampens mest vellykkede borteseier. Utrolig at motstanderne greier å spille henne så god. Gang etter gang etter gang.

Reaksjonene i Sverige og på venstresiden i Norge bare bekrefter hva hun sier: Det er noen som ikke vil snakke om problemene ved innvandring. Og som er villige til å gjøre seg selv til latter for å slippe det. Svenskene blir fornærmet over at Listhaug misbruker landets gjestfrihet(!) til å peke på problemer som deres eget politi har pekt på flere år. Man klager - /før/ hun kommer på besøk - over at hun ikke vil lytte og lære. Derfor avlyser man møter der man kunne ha lært henne noe.»

Rolness lenker så til en kronikk skrevet av Listhaug med tittelen «Svensk asylpolitikk et totalt misslyckande» som er publisert i Aftonbladet, og deretter en kronikk skrevet av byrådslederen i Stockholm, Karin Wanngård, med tittelen «Usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet», publisert i Aftenposten.

Den svenske samfunnsøkonomen Tino Sanandaji har også skrevet et flammende innlegg om Listhaugs besøk.

- Den hysteriske svenske reaksjonen er pinlig. Byrådsleder Karin Wanngård krever en «unnskyldning» og sier at Listhaug lyver om at Sverige har 61 «no-go»-soner, skriver Sanandaji.

- Det er ingen løgn. Begrepet savner en offisiell definisjon, og det er et retorisk triks å motbevise det gjennom å late som om det betyr områder som ingen kan inn i. En legitim definisjon er farlige områder. Oxford Dictionary: «An area that is dangerous or impossible to enter or to which entry is restricted or forbidden».

- Jeg har ingen vanskeligheter med å tro at Listhaug overdriver og svartmaler, men er det seriøst av Wanngård å gå ut i norsk media og hylle situasjonen i Rinkeby uten et eneste negativt tall? Er det en ærlig beskrivelse av et område der 50 prosent ikke er i jobb, der 26 prosent forlater skolen uten tillatelse og der 29 prosent av unge ikke jobber eller studerer? skriver Sanandaji.

Les: Nettavisen mener at det fremstår klønete av den svenske migrasjonsministeren å avlyse et avtalt møte i siste øyeblikk. Det skaper mistanke om at det var å hjelpe Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.