*Nettavisen* Nyheter.

Bare PST kunne stoppet terrormistenkt

PST er de eneste som kunne stoppet den terrormistenkte asylsøkeren fra å vandre fritt omkring i Norge. Men de foretok ingen sikkerhetsvurdering av ham, for de fikk aldri vite at han kom tilbake til landet, sier PST-sjef Jørn Holme.

14.01.05 17:50

- Fordi PST har trodd at mannen var i Tyskland, så vi ingen grunn til å sikkerhetsvurdere ham. PST har aldri laget trusselvurderinger om personer i utlandet, sier Holme til TV 2 Nettavisen.

- Hadde PST fått noe signal fra politiet eller UDI om at mannen var kommet tilbake, ville vi foretatt en slik vurdering, legger han til.

UDI: Kunne ikke gjort annet
Kilder i politiet sier til TV 2 Nettavisen at mannen måtte være sikkerhetsvurdert før han kom tilbake for å bli stoppet. Syv ganger har mannen søkt asyl under falskt navn. Når hans ekte identitet har blitt oppdaget, har han likevel fått bo på usikrede asylmottak, ettersom han ikke har vært vurdert som spesielt farlig.

UDI på sin side, sier de ikke kunne behandlet saken annerledes, ettersom mannen ikke var vurdert som en sikkerhetsrisiko.

- UDI ble ikke eksplisitt informert om at personen ble vurdert som en sikkerhetsrisiko, verken den gang eller når han siden har søkt asyl flere ganger, sier kommunikasjonsdirektør Geir Løndal i UDI til TV 2 Nettavisen.

Han legger til at UDI sammen med politiet vil gå gjennom rutinene som gjelder for rapportering i slike saker.

- UDI arbeider uavhengig av denne saken med å få etablert ordninger som reduserer muligheten til å søke asyl flere ganger etter utvisning, legger han til.

Lover sikkerhetsvurdering
Afghaneren er nå varig utvist på grunn av falsk identitet og ulovlige innreiser. Denne gangen vil PST vurdere om han bør defineres som en sikkerhetsfare, slik at han ikke kan ta seg inn i landet igjen.

- Det er nødvendig å foreta en vurdering nå, ettersom vi vet at han har kommet tilbake til Norge, sier Holme.

Mannen er varetektsfengslet ut uken. I løpet av den tiden bør det vurderes om han bør fortsette å sitte fengslet i Norge i stedet for å sendes ut igjen, mener Holme.

- Det bør vurderes om han bør holdes fengslet i Norge videre, i stedet for å settes på gata i Tyskland. Det er en avgjørelse Politiets utlendingsenhet vil ta etter råd fra PST, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.