*Nettavisen* Nyheter.

Bare uavgjort for Magnus

Etter uavgjort i første parti har Magnus Carlsen (13) kniven på strupen: Han må vinne søndag for å bli norgesmester i sjakk.

04.09.04 20:19

Følg partiet trekk for trekk fra kl 13

Her får du løpende kommentarer til lørdagens parti
(Trykk shift+reload for å oppdatere)

16.13 Det endte remis. Magnus må vinne med svart søndag for å bli norgesmester, en meget tøff utfordring. Partiet begynner klokken 13 søndag. Følg også den spennende finalen direkte på TV 2 Nettavisen.

16.07: 26 trekk spilt. Mye tyder nå på at spillet blir remis ved evig sjakk. Dermed har de tre siste oppgjørene disse spillerne imellom endt uavgjort.

Klikk på bildet for å forstørre.

15.58: Berge Østenstad har gått i tenkeboksen. Skal han ta remis, eller prøve å vinne? Han har nå 19 minutter igjen.

15.47: Østenstad kan nå sikre seg et viktig halvpoeng gjennom å ta evig sjakk, men det spørs om ikke han vil ha mer.

15.42 Østenstad tør ikke å ta løperen, men setter i gang et motangrep mot den hvite kongen.

15.32: Magnus ofrer en løper (se diagram). Maskinen mener angrepet ikke holder mål, men det er et menneske - ikke en maskin - som sitter på andre siden av brettet.

15.17: Hvis Berge Østenstad vinner i dag, er det andre partiet i matchen bare av akademisk interesse, ettersom Østenstad i så fall blir norgesmester selv med tap søndag.

15.08: 22 trekk spilt. Deep Fritz 8 mener stadig at Berge Østenstad har overtaket, men det har skjedd mer enn en gang at computere ikke har sett dybden i Magnus' spill.

14.43: Berge Østenstad har et psykologisk overtak fordi han aldri har tapt mot Magnus Carlsen i innbyrdes oppgjør. Slikt kan være viktig i sjakk.

14.36: Spillerne er nå inne i en fase der begge bruker mye tid. Begge har 1 og 12 minutter igjen på de neste tjue trekkene.

14.15: 20 trekk spilt. Stillingen er noenlunde jevn, men det er vanskelig å se hvordan Magnus skal få den seieren han sannsynligvis trenger for å vinne matchen. Berge Østenstad på sin side er sikkert godt fornøyd med remis (uavgjort). Da blir han norgesmester med ny remis søndag.

14.04: Etter Magnus' 19 trekk mener det sterke sjakkprogrammet Deep Fritz 8 at det er svart som står litt bedre.

14.01: 18 trekk spilt. Etter en tenkepause inviterer Østenstad til en slagveksling som koster begge et tårn. Magnus aksepterer.

13.46: Spillerne har to timer på de første 40 trekkene. Så langt har Magnus (hvit) brukt 28 minutter og Berge 16 minutter.

13.43: 16 trekk spilt. Magnus har et visst press.

Klikk på bildet for å forstørre.

13.22: 14 trekk spilt. Partiet følger fortsatt opptråkkete stier, men maskinen liker svarts stilling bedre nå. Så spørs det om Magnus har en overraskelse fra hjemmeverkstedet på lur.

13.10: Ti trekk spilt. Magnus har åpenbart forberedt seg godt. Han fått motstanderen inn i en variant der hvit har pleid å score høyt. Computeren Fritz 8 mener også at Magnus står best nå.

13.04: Sju trekk spilt. Magnus åpnet aggressivt med 1. e2-e4, og Østenstad svarte med såkalt fransk forsvar som ofte gir solide, men litt trange stillinger.

12.42: Fargene er nå trukket, og Magnus har hvit i første parti.

Bakgrunn:
Sjakkforbundet har sjekket med Slottet, som ikke har klart å finne noen yngre kongepokalvinner.

Magnus Carlsen og Berge Østenstad fikk like mange poeng i NM i Molde i juli. Dermed må de to ut i omkamp om tittelen, og det skjer i helgen på Rainbow Hotel Oslofjord Sandvika.

Det skal spilles to partier, og en spesiell regel gjør at Østenstad - som møtte noe sterkere motstand i NM - klarer seg med 1-1.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hemmelighetsfull
Magnus Carlsen vil ikke si noe om sin taktikk overfor TV 2 Nettavisen, men at han må gå offensivt til verks, synes klart.

Magnus vil bli den yngste norgesmester i sjakk noen gang hvis han klarer å bryte ned forsvaret til Østenstad, som på sin side kan bli den første i NM-historien med sju titler.

Superstormester
Sjakkgeniet fra Lommedalen er verdens yngste stormester, og er rangert som nr 214 i verden akkurat nå. Østenstad er nr 747.

- Han har jo nådd årets hovedmål om å bli stormester, men har nå et erklært ønske om å nå 2600 i rating før han fyller 14 (i november), sier pappa Henrik Carlsen.

HTML EMBED
Hvem vinner stikkampen?
Magnus Carlsen
Berge Østenstad

Se resultat

2600 er identisk med grensen for å kalle seg superstormester, og Magnus har satt opp et hektisk program for å klare sitt mål. I løpet av de to neste månedene skal han spille fire turneringer.

Men først er det altså NM-omkampen som gjelder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.