RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn kan dømmes til delt bosted

(Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
Regjeringen vil åpne for at barn kan dømmes til å få delt bosted etter samlivsbrudd.

Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, den viktigste endringen av barneloven som regjeringen nå snart foreslår.

Ut fra dagens lovverk kan domstolen bare avgjøre at barnet skal bo fast hos én av foreldrene. Det er ikke mulig å idømme delt bosted, det kan bare avtales mellom foreldrene.

Nå vil det kunne bli delt bosted også i tilfeller hvor en av foreldrene ikke ønsker dette.

Stortingsgruppene til Ap og Sp har støttet barneministerens opplegg, mens SV ønsker å ha delt bosted som lovens utgangspunkt.

Likestilles

Etter det ANB kjenner til, mener barneminister Anniken Huitfeldt at det er uheldig å ha en barnelov som gir føringer for en bestemt bostedsordning. Derfor foreslår hun at domstolen gis en snever adgang til å idømme delt bosted der det foreligger særlige grunner for det.

Barneministeren mener foreldrene bør ta utgangspunkt i det som vil være den beste bostedsordningen for barnet. Barn er forskjellige, derfor må det tas hensyn til det individuelle forhold hos det enkelte barn.

Undersøkelser viser at foreldrene må kunne samarbeide for at delt bosted skal bli en bra løsning. Dersom domstolen gis adgang til å idømme delt bosted mot en eller begge foreldrenes vilje, så er det en fare for at barnet vil fortsette å leve i en skadelig konflikt mellom foreldrene. På den annen side mener regjeringen at det også kan være tilfeller der delt bosted likevel er det beste for barnet.

Samtidig blir delt og fast bosted likestilt gjennom at ordlyden blir gjort nøytral.

Vold mot barn

Regjeringen vil videre slå fast i lovs form at all form for vold mot barn er forbudt, også om det skjer som et ledd i barneoppdragelsen. Dette er i tråd med den internasjonale barnekonvensjonen.

Barneloven blir også endrer slik at det nå er tilstrekkelig med bare én av foreldrenes samtykke når barn trenger helsehjelp. Vilkåret er at barnet ikke tar skade av å ikke få helsehjelpen. Dagens lovverk sier at begge foreldrene som hovedregel må gi samtykke til helsehjelp.
(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere