RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn står tre måneder i psykiatrikø

Sist oppdatert:
Barne - og ungdomspsykiatrien har ikke nok status til å lokke til seg fagpersonell. Alvorlig syke barn må dermed stå opp til tre måneder i kø for å få behandling.

I over to måneder har en 6 år gammel gutt fra Sotra hatt diagnosen ADHD. Sykdommen gjør at han ikke klarer å konsentrere seg, han stikker av fra skolen, og hver morgen gir han beskjed om at han ikke har tenkt seg på skolen eller gjøre lekser.

Både gutten selv og foreldrene vil at han skal få medisiner, men det får han ikke. Legen på Barne- og ungdomspsyiaktrisk poliklinikk (BUP) på Straume har nemlig ikke tid til å vurdere gutten, skriver Vestnytt.

- Mangelen prekær
- Mangelen på fagpersonell innen Barne - og Ungdomspsykiatri er for så vidt prekær. I Hordaland har vi en dekningsgrad av fagpersonell på 70 prosent. Når det gjelder legedekningen innen BUP så er nok dekningsgraden under 50 prosent. Det fører til lange ventelister, sier Tore Visnes som er seksjonsleder ved Psykisk Helse, barn og unge i Helse Bergen.

- Er ikke dette svært alvorlig?
- Jo, det er alvorlig at barn må vente en måned eller mer på utredning. En måned er lenger i et barns liv enn i et voksenliv. Det kan føre til at lidelsen eller vanskeligheten blir forverret samt at det kan føre til det vi kaller et prognosetap. Det vil si at en kan miste muligheten til forbedring i fremtiden, sier Tor Visnes.

I fjor var klinikken på Straume «verst i klassen» når det gjelder ventelister i Hordaland. Den gjennomsnittlige ventetiden for utredning var på hele 85 dager.

Fordobling av henvendelser
BUP i Helse Bergen har opplevd en fordobling i antall henvendelser fra 2003 til 2005, da det kom like i overkant av tusen henvendelser. Ifølge Visnes har hoppet delvis sammenheng med at kommunene har tildelt flere midler til voksenpsykiatrien fra den såkalte opptrappingsplanen.

- Det fører til at vi får flere henvendelser fra primærtjenesten lokalt - henvendelser som ofte kunne vært løst uten at vi var koblet inn, sier Visnes.

- Hva med tilstanden til barn og unge i dag?
- Vi tror nok at det er en viss økning av psykiske lidelser hos barn og unge. Men dette har vi ingen analyser på.

- Ikke et nytt fenomen
Ventelistene i BUP er ikke et nytt fenomen og eksistere over hele landet. Årsaken er rett og slett at yrket ikke har nok status ennå.

- BUP er relativt nytt og det har ennå ikke fått status. For å bli spesialist krever det også ekstrautdanning på 5,5 år, og dermed har vi slitt med å få spesialister inn i faget. Men det kommer seg, vi har lagt til rette med bedre ordninger og høyere lønn. Problemet er at det tar så lang tid før disse er ferdig utdannet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere