Barna utestengt fra drapssak

Sorenskriver Carl Hugo Lund i Mysen snakker til Maria Dahle, leder i Stiftelsen menneskerettighetshuset.

Sorenskriver Carl Hugo Lund i Mysen snakker til Maria Dahle, leder i Stiftelsen menneskerettighetshuset. Foto: (TV 2 Nettavisen/Kjetil Mæland)

MYSEN (TV 2 Nettavisen): Temperaturen var høy allerede før straffesaken etter dødsfallet til Tomazc Wacko startet i Heggen og Frøland tingrett mandag. Avdødes barn var blant dem som ble utestengt fra retten.

15.03.04 10:59

Konfliktene står i kø når Heggen og Frøland tingrett skal behandle straffesaken mot politimannen som forvoldte Wackos død i juni 2003.

Familien må ut
Et kvarter etter at rettssaken startet mandag, ble den utsatt fordi både forsvarer og aktoratet ønsket at familien til Tomazc Wacko ikke skulle være til stede i rettssalen. Familiemedlemmene er også vitner i straffesaken. Bistandsadvokat Tor Erling Staff mente derimot at familien bør ha mulighet til å følge saken, og spesielt forklaringen til tiltalte. Retten tok ikke dette til følge og bestemte at avdødes barn ikke bør være til stede.

- Det er klart jeg angrer på at jeg ringte politiet i dag, sier datteren Alexandra (20) som var vitne til pågripelse som førte til at faren, Tomasz Wacko, døde. Det var datteren som tilkalte politiet i juni i fjor.

Nå er hun utestengt fra retten. Wackos kone, som ikke er vitne i straffesaken, får derimot bli værende i retten. Problemet er at hun ikke kan norsk og hadde belaget seg på at barna kunne oversette for henne.

Tiltalte erklærte seg ikke skyldig da saken mot ham startet.

- Ikke plass
Men dramatikken startet allerede før retten var satt da flere personer utestengt fra rettssalen. Sorenskriver Carl Hugo Lund sto selv i gangen og stoppet tilhørere som forsøkte å bære stoler inn i den lille rettssalen i Mysen. Problemet er at lokalet kun har plass til 18 tilhørere. Langt flere ønsker å følge saken.

- Det er helt fullt her. Vi har ikke større lokaler. Det eneste lokalet som er større er kommunestyresalen, og den er helt uegnet, sa en opprømt sorenskriver Lund til folkemengden utenfor rettssalen.

- Politiske motiver
I folkemengden ble det murret om politiske motiver for å holde tilhørerne ute av rettssalen. Wacko jobbet i Helsingforskomiteen med menneskerettigheter. Han døde av skader påført under en pågripelse. Dermed ser mange ham som et offer for det han selv kjempet mot.

- Dette er en prinsipielt viktig sak som setter fokus på hvilke metoder politiet kan bruke. En ting er hvorfor politiet ble tilkalt. Det er underordnet i denne saken. Poenget er at vi ikke har dødsstraff i dette landet, og politiet bør ikke ha mulighet til å bruke så farlige metoder, sier daglig leder Maria Dahle i Stiftelsen Menneskerettighetshuset til TV 2 Nettavisen. Hun var blant de mange som ble stoppet i døra inn til rettssalen i Mysen.

Av samme grunn blir saken fulgt med stor interesse av politiet. Den tiltalte ble 2. juni i fjor tilkalt på grunn av husbråk. Da han ankom hjemmet i Mysen, møtte han en opphisset Wacko. Politiet ble tilkalt på grunn av krangel mellom Wacko (bildet) og hans kone. I basketaket mellom politimannen og Wacko tok tjenestemannen kvelertak på Wacko slik at han døde på sykehuset fire dager senere.

Politimannen mener det var selvforsvar, mens Sefo i sin etterforskning kom til at tjenestemannen brukte et farlig grep og unødig mye vold.

I mandagens Dokument 2 kan du se intervjuer med både datteren og kona til Tomasz Wacko."Dokument 2: Ekkoet av batonger" viser hvordan datteren Alexandra (20) gjenoppdager sin fars fortid.

Se Dokument 2 i kveld klokken 22.35

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag