RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnedrap oppklares sjelden

Sist oppdatert:
Barnedrap blir ikke oppklart og foreldre som mister barna sine får ikke alltid en klar dødsårsak, på grunn av treg saksbehandling hos myndighetene.

Dette sier en av Norges fremste eksperter på babydødsfall professor Torleiv Rognum ved Rettsmedisinsk Institutt til TV 2 Nyhetene.

For over et år siden var professoren med i en arbeidsgruppe som foreslo at alle steder der små barn dør må undersøkes av eksperter. Dette skjer ikke i Norge i dag. Men lite har skjedd siden forslaget kom på bordet.

- At det ikke åstedene blir skikkelig undersøkt fører til at barnedrapssaker ikke blir oppklart. Og minst like alvorlig er det at det store flertallet foreldre som ikke har gjort noe galt når barna deres dør, ikke får en tilstrekkelig forklaring på hva som har skjedd, sier Rognum til TV 2 Nyhetene.

Gabrielsen lovet opprydding
I sommer avdekket TV 2 at forslaget om obligatoriske dødsstedsundersøkelser ble liggende i ni måneder hos riksadvokaten. Og helse- og sosialminister Ansgar Gabrielsen lovet opprydding.

Nå er det snart tre måneder siden riksadvokaten sendte sin vurdering til Sosial og Helsedirektoratet. Der sier de nå at de vil komme med en innstilling innen november. Så skal innstillingen videre til flere departementer før det tas en beslutning.

- For meg virker det som om ikke myndighetene tar barndødsfall på alvor. Hadde dette dreid seg om voksne som dør hadde nok ting skjedd langt raskere, sier Rognum.

- Rammer rettssikkerheten
Han opplyser at en ekspertgruppe i en prøveperiode undersøkte åstedene der barn dør i Norge. Nå har det gått så lang tid siden de framla forslaget sitt at hele systemet han var med på å bygge opp forvitrer.

- Dette rammer barnas rettsikkerhet. Nå håper jeg bare noe skjer snart, sier Rognum

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere