RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnedrapsdømt må sitte i varetekt

Sist oppdatert:
Kvinnen (24) som er dømt for drapet på sin tre år gamle stedatter, må sitte i varetekt frem til ankesaken kommer opp i januar.

For en uke siden ble kvinnen dømt til tolv års fengsel i Trondheim tingrett, men dommen ble anket på stedet.

Samtidig begjærte statsadvokat Kaja Strandjord kvinnen varetektsfengslet inntil ankesaken kommer opp 19. januar neste år.

Kjennelsen om varetekt ble påkjært. Fredag forkastet Frostating lagmannsrett kjæremålet fra kvinnen.

- Hun ønsker ikke å påkjære denne kjennelsen til Høyesterett, opplyser kvinnens forsvarer, advokat Venil Katharina Thiis, til NTB.

- Jeg mener det finnes klare grunnlag for kjæremål, men hun tror ikke at Høyesterett vil gripe inn. Hennes tillit til rettssystemet er tynnslitt, og hun ser derfor ikke hensikten, sier Thiis. Det betyr at 24-åringen blir sittende i Skien kretsfengsel.

Påkjenning

14. juli ble 24-åringen siktet for drap på sin stedatter. Hun satt varetektsfengslet i seks uker inntil hun ble flyttet til varetektssurrogat ved Brøset Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettpsykiatri. Der ble hun i sju uker. 24-åringen har siden vært løslatt fra hun forklarte seg for tingretten 15. oktober og fram til dommen falt i forrige uke. Frostating lagmannsrett mener kvinnen skal varetektsfengsles fordi hun nå er domfelt. Det mener Thiis er feil.

- Domfellelse er ikke tilstrekkelig. Retten skal danne seg en oppfatning av graden av mistanke, og det skal være en sterk grad av mistanke for varetektsfengsling, påpeker Thiis. Perioden kvinnen satt fengslet i sommer var en ekstrem belastning, men hun er nå forberedt på å bli sittende i Skien kretsfengsel. Thiis viser også til Gamal Hosein, som ble løslatt etter at han ble dømt for å ha drept sin kone.

- Hun reagerer på rettsulikhet. Mens Gamal Hosein vandrer ut av fengselet, går hun inn, sier Thiis.

Støtte

Trondheim tingrett mener den tre år gamle jenta mest sannsynlig døde av kvelning. I domspremissene heter det at retten "finner ingen annen forklaring enn en aktiv og målrettet handling fra tiltaltes side". I støtteskrivet til kjæremålet ga advokat Thiis er lang redegjørelse for hvorfor dommen er dårlig fundert.

- Jeg stiller også spørsmålstegn ved at en løslatelse skulle virke støtende på allmennhetens rettsfølelse, sier Thiis til NTB.

Da dommen falt, omfavnet barnets far 24-åringen. Han støtter fremdeles sin kone. Det at kvinnen skal sitte varetektsfengslet i en annen landsdel, gjør det vanskelig for ham å besøke sin kone. Advokat Thiis mener derfor at fengslingen blir en stor belastning også for ektemannen.

- Men hun vil ikke flyttes. Hun føler seg forhåndsdømt i Trondheim. Derfor er det bedre å bli sittende i Skien kretsfengsel, sier Thiis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere