RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnedrapsmann dømt til behandling

(Scanpix)
Sist oppdatert:
29-åringen som tok livet av sin kone og to døtre med kniv for ett år siden, er dømt til tvungent psykisk helsevern. 29-åringen slipper å betale erstatning til et fjerde knivoffer.

Mannen er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for kravet om oppreisning til en fjerde person. Det fjerde knivofferet ble knivstukket samme dag som 29-åringen tok livet av sin fraseparerte kone og to barn.

50.000 i tingretten

I tingretten i oktober i fjor ble 29-åringen dømt til å betale 50.000 kroner i erstatning til sitt fjerde knivofferet.

Bakgrunnen for at han er dømt til tvungent psykisk helsevern og slipper å betale erstatning, er at 29-åringen er funnet psykotisk på gjerningstiden.

Det var 13. januar i fjor at mannen tok livet av sin kone (29) og to barn på henholdsvis åtte måneder og to år.

- Samme dag knivstakk han en mann flere steder på kroppen med en kniv, ”slik at han ble påført 2 kutt i venstre rumpeball, et lite kutt i høyre legg samt et dypt kutt på venstre legg som måtte sys”, som det heter i tiltalen.

- Paranoide vrangforestillinger

Rettsoppnevnte sakkyndige har fastslått at 29-åringen har ”schizoide personlighetstrekk, og at tilstanden ligger opp mot en schizoid personlighetsforstyrrelse”.

I dommen slås det fast at 29-åringen før trippeldrapet var plaget av vrangforestillinger og stemmer i hodet.

- Høsten 2002 inntrådte en merkbar forverring av helsetilstanden. Tiltalte utviklet paranoide vrangforestillinger. Han opplevde at han ble baksnakket av fremmede om at hans ektefelle var utro. De siste 4 – 6 månedene før gjerningstidspunktet hadde han hallusinasjoner ved at han hørte stemmer både på somalisk og norsk.

"Klar risiko" for gjentakelse

- Oppsummeringsvis viser lagmannsretten til at tiltalte har begått tre drap og en legemsbeskadigelse i psykotisk tilstand. Voldsutøvelsen må ha skjedd over noen tid om formiddagen 11. januar 2003. Handlingene var bevisste og må antas å ha sammenheng med massiv underliggende aggressivitet. Arten av voldsutøvelsen og gjennomføringsmåten tilsier at det foreligger klar risiko for at tiltalte på nytt kan begå alvorlige voldshandlinger, heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Lagmannsrettens flertall kom til at det ikke var grunnlag å idømme trippeldrapsmanne erstatning til sitt fjerde offer.

- Flertallet har særlig lagt vekt på at voldshandlingen mot N.N. (knivofferet.red.anm) åpenbart var motivert av tiltaltes psykotiske tilstand, og at tiltalte er uten økonomisk evne. I en slik situasjon er det etter flertallets oppfatning ikke rimelig å pålegge skadevolder å betale oppreisning etter skadeserstatningsloven, heter det i dommen.

Mindretallet mente at 29-åringen burde betale 75.000 kroner i oppreisning.

29-åringen er for tiden innlagt på sikkerhetsavdelingen på Gaustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere