Gå til sidens hovedinnhold

- Barnefattigdom er en skam

Men regjeringen lover ingen umiddelbare tiltak.

GRØNLAND (Nettavisen): Onsdag morgen presenterte forskningsstiftelsen Fafo sin nye rapport som viser en antall barn som lever under EUs fattigdomsgrense i Norge, har økt fra 58.000 til hele 85.000 fra 2000 til 2006.

Les egen sak: 27.000 flere fattige barn i Norge

Til stede på fremleggelsen var også regjeringen representert, ved politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Hadia Tajik. Hun karakteriserer økningen som uakseptabel, men kunne ikke love umiddelbare tiltak.

- Er det ikke flaut?
- Er du overrasket over den store økningen i antall fattige barn i Norge?

- Det er veldig alvorlig at det har vært en økning i antall fattige barn i Norge. Nå gjelder tallene for perioden fra 2000-2006, så det er vanskelig å si hvordan situasjonen er under denne regjeringen. Men det er veldig alvorlig uansett, sier Tajik til Nettavisen.

- Men dere lovet jo i forrige valgkamp å avskaffe fattigdom. Er det ikke da flaut å se disse tallene?

- Det bare viser hvor viktig det er å ha det som ambisjonen, og hvor viktig fattigdomsproblematikken vil være for regjeringen også de neste fire årene, sier Tajik.

Last ned og les hele rapporten her (PDF-dokument)

Ingen akutte tiltak
- Hva vil dere gjøre for å hjelpe barna ut av fattigdom?

- For Arbeiderpartiet er det viktig å få innført en selvstendig rett til aktivitetsstønad for barn i familier som mottar sosialstønad. Men dette må også løses på flere plan, blant annet ved å bedre de generelle velferdsgodene, som barnehageplass til alle, lave makspriser og en god og gratis utdanning, sier den politiske rådgiveren.

- Men hva vil dere gjøre umiddelbart for å få løst dette problemet?

- Ap vil jobbe for å få innført selvstendig rett til aktivitetsstønad, sier Tajik.

- Vil det skje nå med en gang?

- Det går vi til valg på, sier hun til Nettavisen. Det betyr det at det er uvisst når en aktivitetsstønad kan bli innført, og om det i det hele tatt vil bli det.

Til slutt presiserer Tajik også:

- Det viktigste tiltaket for å avskaffe fattigdom, er arbeid, arbeid, arbeid, sier Tajik.

- Det er en skam
Marianne Borgen, avdelingsleder i Norgesprogrammet til Redd Barna, er langt fra fornøyd med det regjeringen gjør mot fattigdom.

- At 85.000 barn lever under EUs fattigdomsgrense, er en skam. Det kreves handling nå, sa Borgen på en pressekonferanse da rapporten ble lagt fram onsdag morgen.

- Tiltakene er ikke tilstrekkelige. Barn forteller at de føler seg utenfor, og dette fører til at barn blir sosialt marginaliserte, sa hun videre.

Hun mener de store fattigdomstallene er et demokratiproblem.

- Tallene fra denne undersøkelsen forplikter. Det forplikter til handling og forplikter til politisk handling. Det må bli en sterkere vilje til å bekjempe barnefattigdom, understrekte Borgen.

- En uventet økning
Borgen påpekte at barna ikke er skyld i foreldrenes fattigdom, og at fattigdom bryter med barnas rettigheter.

Til Nettavisen sier hun at hun er overrasket over økningen.

- Dette var en uventet stor økning, sier Borgen.

Hun peker på det paradoksale i at mens velstanden i Norge har økt, har vi fått flere barn som lever i fattigdom.

Rapporten legges fram kort tid før stortingsvalget, og Borgen mener den bør føre til økt politisk fokus på barnefattigdom. Hun vil ha tiltak på flere nivåer, både i stat og kommune og utelukker ikke at organisasjoner som driver med kultur og idrett også bør ta en diskusjon om den inngangsbilletten som møter barn og unge og deres foreldre som skal delta i det sosiale fellesskapet.

- Smertefullt å ikke delta
- Det mest smertefulle for barn som lever i fattigdom er å ikke få være med på leken. De føler at en oppvekst uten penger holder dem utenfor. Men barna selv er verdensmestere i å skjule fattigdommen. Når de ikke kan delta i et arrangement eller på en aktivitet fordi mor og far ikke har råd, sier barna at de har vondt i magen eller at de ikke har lyst til å være med, sier Borgen.

Redd Barna mener det også er viktig at flere kommer i arbeid, at Nav-kontorene snakker med barna, og ikke bare teller dem, øker trygdene og reduserer SFO-prisene.

- Vi må ikke glemme at det bak hvert tall, er det et levende barn, og mange har det utrolig vanskelig, påpeker Borgen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar