*Nettavisen* Nyheter.

Barnehage de luxe

Nå kjemper barnehagene om barna. På Skotfoss i Telemark lokker de med luksus.

28.06.07 12:25

Det nærmer seg full barnehagedekning, og dragkampen om ungene er i gang.

Kulturstien barnehage på Skotfoss i Skien kommune vekker oppsikt langt utover Telemarks grenser. Innenfor et helt vanlig byggebudsjett og med ordinær støtte og vanlig oppholdsbetaling har gründerne Monica Stenberg og Sølvi Nyheim skapt en luksusbarnehage med eget badebasseng, komplett snekkerverksted, datarom, innendørs sandkasse, ballrom og sanserom med stjernehimmel og speilgulv.

På barnas premisser
- Vi har holdt på å planlegge dette i to år, og vi ville ha en barnehage slik barna har lyst til å ha den, sier daglig leder Monica Stenberg til Nettavisen.

Medvirkning og medbestemmelse for de 60 barna som har plass i barnehagen står sentralt. I tillegg trekker barnehagen veksler på personalets ressurser på en uvanlig måte. Blant annet er en som er utdannet biolog i gang med et froskeprosjekt.

Kulturstien barnehage er ikke delt opp i aldersavdelinger på vanlig måte. Barna velger selv hvilke aktiviteter de vil være med på. Når foreldre ankommer med barna om morgenen kan de på en meny på en flatskjerm på veggen se hva som skjer på barnehagen denne dagen. Men selv om ungene er omgitt av moderne teknologi, står den motoriske utviklingen sentralt i barnehagens pedagogiske plan. Barnehagen har blant annet egen klatrevegg, og hele året igjennom er det full aktivitet i sandkassa, som ligger under tak.

I sandkassa uten parkdress
- Vi ser ofte at de minste barna hemmes av store parkdresser i sin lek i sandkassa. Her slipper de å ta på parkdressen for å gå i sandkassa, sier Stenberg.

- Mye for pengene
Kulturstien barnehage AS tar vanlig foreldrebetaling, 2.330 kroner for full plass. I tillegg betaler foreldrene et kosttillegg. Barna får nemlig alle målttider i barnehagen, inkludert varmmat tre ganger i uka.

- Men en barnehage med plaskebasseng og snekkerbod, det høres dyrt ut?

- Vi hadde en kostnad på hele byggeprosjektet, inkludert tomtekjøp og arkitekt, på 13 millioner kroner. Det er ikke dyrere enn en vanlig barnehage, og vi har fått veldig mye for pengene, sier Stenberg.

Fikk skryt av Giske
Barnehagen på Skotfoss åpnet i april, men fikk særlig mye medieomtale etter kulturminister Trond Giskes besøk denne måneden. Han mente Kulturstien var Norges flotteste barnehage. Siden har det strømmet på med henvendelser fra barnehageplanleggere over hele landet.

- Nå drøsser det inn med mail hver dag. Mange er veldig interessert i å se og lære av hvordan vi har gjort det her, sier Stenberg.

Har andre barnehager noe å lære av luksusbarnehagen i Telemark? Si din mening her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag