*Nettavisen* Nyheter.

Barnehageansatt samtykker til forlenget fengsling

Den 30 år gamle mannen som er siktet for overgrep av seksuell karakter mot elleve barn i en barnehage i Tromsø, har samtykket til forlengelse av varetektsfengslingen.

20.05.15 21:38

Fengslingsmøtet torsdag går derfor som kontorforretning. Det innebærer at ingen av partene møter i Nord-Troms tingrett i Tromsø når dommeren starter arbeidet med begjæringen om varetektsfengsling.

Les også: Siktet barnehageansatt erkjenner overgrep

– Vi vil be om fire ukers varetekt med restriksjoner, sier jourhavende jurist Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt til NTB.

Les også: Barnehageansatt siktet for overgrep mot elleve barn

Les også: Barnehage: – Fortvilt situasjon for alle

Fant bilder

Mannen, som opprinnelig kommer fra Midt-Norge, ble pågrepet onsdag 6. mai. Dagen etter ble han varetektsfengslet i to uker slik politiet begjærte.

30-åringen arbeidet i barnehagen i åtte år. Barna som hittil er omfattet av siktelsen, er både barn som går i barnehagen i dag og barn som tidligere har gått der, men som nå går på skolen.

– Vi jobber med å kartlegge hele perioden. Han har innrømmet flere overgrep og avgitt en delvis forklaring, sier politioverbetjent Yngve Myrvoll.

Det er allerede gjort et betydelig etterforskningsarbeid, men mye gjenstår i og med at politiet må få kontakt med alle barn siktede har hatt befatning med.

Politiet etterforsker saken med hjelp fra Barnehuset i Tromsø. I løpet av uka vil det bli gjennomført 14 dommeravhør, og Myrvoll sier det vil bli gjennomført minst like mange i tiden fremover.

Overgrepene som hittil er kartlagt, spenner fra barn fotografert i seksuelle posisjoner til grove seksuelle overgrep. Bildene er funnet på datamateriale politiet har beslaglagt.

– Det dreier seg om gjentatte overgrep, og mot mange barn. Bildene som er funnet, er tatt i barnehagen og området rundt. Siktede er ustraffet, og vi har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger tidligere, sier Myrvoll.

30-åringen har også vært trener for et fotballag for barn i en lokal idrettsforening i flere år. I den forbindelse har Idrettsforbundet invitert til pressekonferanse torsdag klokka 14.

Rystede foreldre

Både Tromsø kommune og Barnehuset i byen har fulgt opp foreldre og pårørende. Barnehuset har bistått under avhørene og hatt tett kontakt med barnehageforeldrene.

– De er både rystet og veldig bekymret. Noen har allerede fått beskjed om at deres barn er omfattet av saken. Andre lurer på om noe kan ha skjedd med deres egne barn uten å ha fått vite det, sier lederen av Barnehuset Ståle Luther til NTB.

Den kommunale helsetjenesten har opprettet en kontakttelefon.

– Her kan foreldre eller andre som ønsker å snakke med helsepersonell i saken henvende seg, sier kommunelege Trond Brattland til NTB.

Helsevesenet og andre berørte etater vil møtes i Tromsø for å drøfte hvordan de best kan bistå. Også Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging er trukket inn i arbeidet.

Den aktuelle barnehagen beklager den fortvilte situasjonen som både barn og foreldre har havnet i.

– Spesielt tenker vi på barna som ikke har opplevd den tryggheten de skulle hatt, og foreldrene som nå lever i uvisshet om hva som har skjedd, skriver barnehagen i en uttalelse gjennom Private Barnehagers Landsforbund. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.