*Nettavisen* Nyheter.

Barnehageansatt siktet for overgrep mot elleve barn

OVERRGEPSSAKEN: På pressekonferansen onsdag klokka 11 møtte Yngve Myrvoll, etterforskningsleder, Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder og konstituert politimester og Ståle Luther, leder Statens barnehus pressen for ytterligere informasjon. Foto: Jørn Normann Pedersen

Tromsøpolitiet utelukker ikke at antallet barn vil øke.

20.05.15 14:36

(NORDLYS.NO): Etterforskningen mot den barnehageansatte mannen i Tromsø har til nå avdekket overgrep mot flere barn i barnehagen og mannen er foreløpig siktet for overgrep mot 11 barn. Det er her snakk om både jenter og gutter, melder Troms politidistriktet onsdag morgen.

De seksuelle overgrepene går flere år tilbake i tid. Politiet utelukker ikke at enda flere barn kan ha vært mannens ofre. Den 30 år gamle mannen har jobbet i den aktuelle barnehagen siden 2008.

Politiet holdt pressekonferanse om saken kl. 11.00 onsdag.

Om siktelsen sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll følgende om det siktede har gjort.

- Det minst alvorlige er at han har tatt bilder av barn i seksuelle posisjoner, jeg vil ikke gradere oppover, men det er alvorlighetsgrad over dette i tillegg, som er snakk om overgrep, sier Myrvoll på pressekonferansen.

De 11 barna som nå er omfattet av saken, skal både være nåværende barnehagebarn og tidligere barnehagebarn.

LES OGSÅ: Barnehage: – Fortvilt situasjon for alle

- Ulykkelig beskjed å få

Politiet etterforsker saken videre, og har en rekke barneavhør og avhør igjen. Mannen har vært fotballtrener for mindreårige i en årrekke. Det er foreløpig ikke noen av disse barna, som er omfattet av overgrepene.

Sentralt i etterforskningen har bildetekniske bevis stått. Politiet vet ikke om noe av dette materialet har blitt spredt til andre.

- Men det er et spørsmål vi jobber etter, sier Myrvoll.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTVIDER SIKTELSEN: Politiet, her ved etterforskningsleder Yngve Myrvoll, har utvidet siktelsen mot den barnehageansatte til å gjelde overgrep mot 11 barn. Foto: Torgrim Rath Olsen

Statens barnehus har vært aktiv inne i etterforskningen og bistått i avhør av barn. Ståle Luther, leder Statens barnehus, sier at foreldrenes reaksjoner har vært preget av fortvilelse.

- Det er klart at det er en ulykkelig beskjed å få, sier Luther på pressekonferansen.

- Foreldrene er rystet og bekymret, men tar situasjonen med fatning. Vi har forsøkt å bidra til det, sier Luther.

Den første bekymringsmeldingen, som utløste arrestasjonen, kom fra foreldre til barn i barnehagen etter det som har blitt omtalt som en "hendelse" i barnehagen.

Mannen vil bli framstilt for ytterligere varetektsfengsling i fire nye uker i morgen, torsdag. Han skal fram til nå ha hatt plettfri vandel.

- Innrømte overgrep

Det er en bred etterforskning med dommeravhør, avhør og beslag av tekniske bevis som har ført til den utvidede siktelsen. 14 avhør av barn har hittil vært gjennomført. Den siktede mannen har i tillegg gitt viktige opplysninger i avhør.

- Mannen har i avhør innrømmet flere overgrep, og gitt detaljerte opplysninger, sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll til Nordlys.

Det var 6. mai i år at politiet mottok en bekymringsmelding, som ledet til pågripelsen av en mann i 30-årene, som jobbet i en privat barnehage i Tromsø, skriver Nordlys.

Utvidet siktelse

Mannen ble først siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 195, andre ledd, bokstav c. Det vil si seksuell omgang med barn under 10 år og at det skal dreie seg om gjentatte overgrep.

Strafferammen er fengsel i inntil 21 år.

Siden pågripelsen har politiet etterforsket saken bredt. Onsdag morgen ble det klart at siktelsen ble utvidet til å gjelde overgrep mot 11 barn.

Politiet etterforsker i tillegg datatekniske beslag i saken. De får bistand fra Kripos, i form av etterforskningsledelse og dommeravhør.

Politiet har per nå tatt ut siktelse med seks tilfeller etter straffeloven § 195, annet ledd, bokstav c og 5 tilfeller etter straffeloven § 201, bokstav c.

Det siste gjelder der personen i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd, i nærvær av eller overfor barn under 16 år.

Var fotballtrener

Den overgrepssiktede mannen skal ha vært fotballtrener for barn og unge i en årrekke. De 11 barna som er omfattet i den senere siktelsen skal imidlertid være tilknyttet barnehagen i Tromsø. Mannen har jobbet der de siste åtte årene.

- Forventer dere å finne flere tilfeller?

- Det skal vi etterforske videre. Vi er ikke ferdige med dommeravhør. Vi skal også analysere saken videre, sier Myrvoll.

Han ønsker ikke å si noe om hvordan siktede stiller seg til den utvidede siktelsen.

LES OGSÅ: Siktet barnehageansatt erkjenner overgrep

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.