*Nettavisen* Nyheter.

Barnehagebarn smittet av meslinger

I forrige uke ble barnet innlagt på Haukeland sykehus.

23.05.18 13:12

(BA): Det skriver Bergen kommune i en pressemelding.

Barnet ble innlagt på barneklinikken på Haukeland sykehus i forrige uke. Tirsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet at det var meslinger.

Les også: Foreløpig ikke aktuelt å påby vaksine mot meslinger

Ikke vaksinert

Helsetilstanden er i bedring, og barnet er utskrevet fra sykehus.

Barnet er ikke vaksinert.

Smittevernoverlegen i Bergen kommune jobber med kartlegging av vaksinasjonsstatus på husstand, nærmiljø, barnehagebarn og ansatte.

Uvaksinerte barn på 15 måneder eller yngre, og barn som ikke deltar i barnevaksinasjonsprogrammet, kan være utsatt for smitte. Det samme gjelder uvaksinerte voksne.

Les også: Solberg går i rette med vaksinemotstandere

Barn blir normalt vaksinert mot meslinger i MMR-vaksinen ved 15 måneders alder. Denne vaksinen er svært god, og man regnes som trygg når man er vaksinert.

– Foresatte til barn som ikke er MMR-vaksinerte bør følge med på barnet om det skulle utvikle febersykdom. Barn med feber skal holdes hjemme fra barnehagen i denne perioden, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese.

Flere artikler fra BA får du her.

Må holdes adskilt

– Det er viktig at smitteutsatte personer med febersykdom holdes mest mulig adskilt fra andre antatt uvaksinerte barn og voksne. Syke skal derfor ikke sitte på venterom på fastlegekontor og på legevakt med de ordinære pasientene. Fastleger og legevaktstasjoner bør ta disse direkte inn til egnet undersøkelsesrom og følge anbefalte smitteverntiltak, sier Øystese.

Utover vaksine, er god håndhygiene og hostehygiene viktig smitteforebyggende tiltak. Det er ikke aktuelt med vaksinering av personer som har vært eksponert, ettersom det er gått for lang tid fra eksponeringstidspunkt og en vaksine vil dermed ikke ha effekt.

Bergen kommune informerte i forrige uke ansatte og foresatte i den aktuelle barnehagen om mulig smitteeksponering.

Dette er symptomene

Meslingsymptomer starter som regel med feber, hoste, snue og lysskyhet, deretter fallende feber, som så igjen stiger samtidig med begynnende høyrødt utslett.

Utslett kan bre seg utover som «karttegninger». Symptomene varer som regel i to til fem dager. De aller fleste vil få en infeksjon som går over av seg selv uten behandling, men noen få vil kunne trenge innleggelse i sykehus.

De fleste voksne som er født etter 1970, er vaksinerte.

Ved behov for legehjelp, ring fastlege eller Bergen legevakt.

Les også: - På grunn av noen dumme mennesker med «helsedilla», har lille Dicte nå blitt syk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.