RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BEDRE NORSK: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), vil gi norskopplæring til ansatte og fordele innvandrerbarn og etnisk norske barn bedre mellom barnehagene.
BEDRE NORSK: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), vil gi norskopplæring til ansatte og fordele innvandrerbarn og etnisk norske barn bedre mellom barnehagene. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Barnehagebyråd vurderer å flytte innvandrerbarn

Frykter at barna ikke lærer seg godt nok norsk i barnehagen.

Det nye rødgrønne byrådet i Oslo er ikke fornøyd med at det i enkelte barnehager er nesten bare innvandrerbarn, og vurderer derfor å innføre intergrering som kriterium ved opptak til byens barnehager.

«Vurdere integrering som kriterium ved opptak i barnehagene for barn som får gratis kjernetid», står det i byrådets byrådserklæring.

- Sluttrapporten om gratis kjernetid i barnehagen slår fast at det er en ordning som har vært vellykket, men at det er en utfordring i enkelte barnehager at det er mange barn med et annet morsmål enn norsk, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Nettavisen.

Les også: Sier nei til flere barnehager som dette

- Utfordring for god integrering
Tellevik Dahl mener den høye andelen med barn som ikke snakker norsk, kan ødelegge for en god integrering, og vil derfor forsøke å fordele barna bedre mellom barnehagene.

- At det skapes et godt miljø for norsk språk, er nøkkelen til videre skolegang og sosial utvikling, påpeker byråden.

Hun viser til at det i noen nabolag i Oslo, både er barnehager med mange barn med et annet morsmål enn norsk, og barnehager med bare norskspråklige barn rett ved siden av.

- Da vil den ene barnehagen ha større utfordringer med å skape et godt norsk språkmiljø, og da må vi være åpne for å se om det finnes enkelte grep som kan sikre en bedre språkkunnskap i barnehagene, fordi barna skal få den språkhjelpen de kan i barnehagene, sier hun.

- Maks et par hundre meter unna
I praksis betyr forslaget fra det nye byrådet at kommunen skal vurdere å fordele barna bedre mellom barnehagene i selve søknadsprosessen.

- Vi må se på om regelverket åpner for at man for eksempel får tilbud om barnehager som er på andreprioritet fremfor førsteprioritet, om man legger integrering til grunn. Men kriteriet som må ligge fast uansett, er at hensynet til barna må komme først, sier Tellevik Dahl.

Hun påpeker at ingen barn skal tas ut av barnehagen de allerede er trygg i, og barnehagen barna blir tildelt, må stå på søkerlisten til foreldrene.

I Oslo er det slik at man kan sette opp totalt fem ønsker om barnehager.

- Kan det bli snakk om å busse barn til barnehager lenger unna?

- Nei, det er ikke snakk om bussing, for her er det helt avgjørende nærhet. Det er kun snakk om barnehagene som er i nærheten, og maks et par hundre meter unna, sier hun.

Les også: Barnehagekrig: - Jeg har store problemer med å forstå Moxnes

- Norsk skal være språket
Et annet punkt i byrådserklæringen, er at de vil «gi norskopplæring til alle ansatte som ikke behersker norsk godt nok».

- Norsk skal være språket man snakker i barnehagen, både blant barn og ansatte. For barna må være gode nok i norsk når de begynner på skolen, sier Tellevik Dahl.

Hun sier det også er viktig å etablere et samarbeid mellom barnehagene.

- Når rapporten tross alt peker på dette som en utfordring, må vi snu alle steiner for å finne ut hvordan barna kan få en best mulig utvikling, sier Tellevik Dahl, før hun legger til:

- Jeg har høye ambisjoner på vegne av Oslos barn, at de skal klare å komme seg gjennom skoleløpet. Da er barnehagene en helt avgjørende faktor som tilrettelegger og som språkmiljø for å sikre et godt språk når man starter på skolen som 6-åringer, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere