Gå til sidens hovedinnhold

Barnehageprisene faller

Hele 86 prosent av landets private barnehager og 72 prosent av de kommunale har redusert eller planlegger å redusere barnehageprisene etter at de har fått mer penger fra staten.

Det viser tall fra TNS gallup gjort på oppdrag av Barne- og familiedepartementet.

Over halvparten (52 prosent) av de kommunale barnehagene vil bruke pengene fra staten til også andre formål enn redusert foreldrebetaling. Fire av ti private barnehager vil gjøre det samme. Likevel er barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) strålende fornøyd.

Undersøkelsen viser nemlig at barnehagene er i ferd med å nærme seg målsettingen om at en barnehageplass skal koste 2740 kroner fra 1. mai neste år. Neste mål er 1728 kroner for en barnehageplass fra 1. august 2005.

Gjennomsnittprisen for en kommunal barnehageplass er nå 2576 kroner. For de private barnehagene er gjennomsnittsprisen 2873 kroner for barn under tre år, og 2829 kroner for barn over tre år.

Berømmer kommunene

Dåvøy (KrF) har tidligere truet med å trekke tilbake det øremerkede tilskuddet dersom ikke barnehagene bruker pengene til redusert foreldrebetaling. Nå skryter hun av kommunene.

- Dette er veldig, veldig bra. Jeg er veldig fornøyd og vil berømme kommunene, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker fortsatt at pengene fra staten ikke skal gå til andre formål enn barnehager.

- Noen kommuner som har fått ned sine priser på kommunale barnehager bruker overskuddet til å subsidiere de private barnehagene. Det er veldig bra. Noen bruker også overskuddet til å bygge flere barnehager, sier hun.

- Ikke til andre formål

SVs nestleder Øystein Djupedal har vært en av initiativtakerne til barnehageforliket på Stortinget. Djupedal sier han er tilfreds med resultatene, men står også fast ved at pengene ikke skal gå til andre formål enn foreldrenedbetaling.

- Det er en selvfølge at barnehagene setter ned prisene. Jeg er tilfreds med tallene. De viser at prisene har gått ned i de aller fleste barnehagene, det er det som teller. Men pengene fra Stortinget skal gå til foreldrenedbetaling, ikke til andre formål, sier Djupedal til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene