RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehager går rettens vei

Sist oppdatert:
Foreldre kan få tilbakebetalt penger dersom Private Barnehagers Landsforbund vinner fram når forbundet stevner kommunene for retten.

Det er duket for et durabelig slagsmål i rettssalen, og vinner de private barnehagene fram, kan konsekvensen bli at foreldrene får tilbakebetalt penger.

Kanal24 har innhentet tall fra Fylkesmennene som viser at over 100 private barnehager klager på at de ikke får samme behandling som de offentlige. Gerd Reinsvollsveen er avdelingsdirektør for sosial- og familieavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Hun har hendene fulle:

- Vi har fått inn 59 klager på likebehandlingen så langt. Nå er vi helt i sluttfasen av klagebehandlingen og regner med å sende ut svarene snart, sier hun.

Dette er altså klager som allerede har fått avslag hos kommunen. Hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har de fått 16 klager, men da har de ennå ikke fått mange som er varslet fra Trondheim kommune. Tromsø kommune har fått 22 klager, og sender en del av disse videre til Fylkesmannen. I Hordaland er det kommet rundt ti klager så langt.

Leder Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) varsler flere rettssaker så fort de endelige avslagene er sendt ut. Hos de fleste fylkesmennene vil det skje allerede i slutten av november.

- Vi tar det antall rettssaker som er nødvendig for å få belyst problemet med at private barnehager ikke likestilles med kommunale. Men det trenger jo ikke bli så mange - bare vi får en rettsavgjørelse på selve hovedprinsippet, vil mye være gjort, sier Arild Olsen.

Derfor blir den første rettssaken spesielt viktig.

- Vi legger akkurat nå siste hånd på stevningene. Den første er det mest arbeid med, mens de andre i stor grad vil bygge på det samme som den første, sier Olsen.

Skulle Arild Olsen og PBL få medhold i det norske rettsapparatet, betyr det at stat og kommune må tilbakebetale penger til private barnehager - som igjen skal betale tilbake til foreldrene. Olsen er ikke nådig i sin karakteristikk av det som har skjedd.

- Den kostnadsdekningsmodellen som Bondevik-regjeringen laget, er det verste som noen gang har skjedd barnehage-sektoren siden det kom barnehager i Norge!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere