RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnelege raser mot Høie etter at baby døde: «Denne døden tilgir jeg deg aldri»

Helseminister Bent Høie (H) gis ansvaret for lille Sebastians død.
Helseminister Bent Høie (H) gis ansvaret for lille Sebastians død. Foto: Montasje (Flickr/Facebook)
Sist oppdatert:
Barnelege Anna Owczarz i Kristiansund mener helseministeren har ansvaret for at en ti måneder gammel gutt døde mens barneavdelingen var helgestengt.

– Denne døden tilgir jeg deg aldri, skriver barnelegen på Kristiansund sykehus i en melding til helseminister Bent Høie på Facebook.

Owczarz var den lille guttens lege.    

«Han døde i mine hender fordi du velsignet denne helgestengningen!!! Ta fram det brevet jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef- dere er total uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå!» skriver hun.

Les også: Foreldrene sendte bekymringsbrev om lang reisevei - så døde Sebastian i helikopteret


Anna Owczarz er tillitsvalgt for barneleger i Kristiansund og Molde.


– Et følelsesutbrudd

– Min uttalelse på Facebook ble skrevet etter et sterkt hjemmebesøk hos familien til det avdøde barnet i går kveld. Dette bes oppfattet som følelsesutbrudd mer enn en faktisk beskyldning, sier Anna Owczarz til Tidens Krav onsdag formiddag.

– Jeg ser fram til gransknings resultater. Jeg vil allikevel ved den anledning utrykke min største bekymring og fortvilelse over styring, ansvars forhold og prioriteringer i dagens Helse Norge, som har ført til svekket tillitt til statsråden og foretakets ledelse. Folket føler seg sviktet av sine ledere.

– For å la offentligheten få mer innblikk i mine forsøk på varsling av alvorlige bekymringer vil jeg offentligjøre mitt brev skrevet til Bent Høie den 23.10.14, sier Anna Owczarz, som er tillitsvalgt for barneleger i Kristiansund og Molde.

Les hele brevet fra Anna Owczarz til Bent Høie her.

Ti måneder gamle Sebastian døde søndag under helikopterturen på vei til St. Olavs hospital i Trondheim.


Stor støtte

Owcrarz har fått en rekke støttende kommentarer på innlegget, der hun roses for sin modighet, ærlighet og sitt store engasjement.

- Kveldens sterkeste uttalelse. Så bra at den kommer. Takk, skriver Mette Kristiansen.
- Denne damen burde du ha lyttet til for lenge siden Bent Høie! All respekt og takk til Anna som står på og kjemper for barna våre, skriver Linn Marita Albertsen.

Rasende svar på Facebook

Reaksjonen hennes var en av mange som kom etter at Høie tirsdag hadde et innlegg på sin Facebook-side for å gi uttrykk for sin største medfølelse med foreldrene som har mistet barnet sitt. Det førte til et ras av rasende tilsvar.

Én av dem som svarte, var altså den lille guttens barnelege. Også en annen lege i Kristiansund, Martin Unger, reagerer sterkt, melder NRK. Han var tidligere ansatt ved barneavdelingen, men sa opp for å starte privatklinikk i byen.

– Det er DU Bent Høie som har godkjent et slik eksperiment som denne helgestengingen. Fagfolk som kjenner forholdene har advart på det sterkeste. Vi krever fullverdig barneavdeling i Kristiansund, 24/7/365, umiddelbart!, skriver han.

Her er meldingen legen la ut på Facebook:


Helseministeren svarer

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket. Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære, sier helseminister Bent Høie til Nettavisen.

Legeforeningen opplyser til Nettavisen at de avventer å eventuelt kommentere saken inntil Helsetilsynet har kommet med sin rapport.

Dette er meldingen barnelegen svarte på (saken fortsetter under):


Heftig uttale

Personalsjef i Helse Møre og Romsdal Olav Finnøy, sier til nrk at dette var en heftig uttale.

– Vi har retningslinjer for ansattes bruk av sosiale medier. Vi forventer at våre ansatte oppfører seg profesjonelt i media og sosiale medier, men det bli ikke personalmessige konsekvenser på dette. Nå avventer vi en gransking av hele saken, sier Finnøy til NRK.

Barneavdelingen gjenåpnes

I oktober i fjor bestemte Helse Møre og Romsdal at barneavdelingen skulle helgestenges for å spare penger.

Etter voldsomme reaksjoner lokalt, snudde styret i helseforetaket onsdag og åpnet for et begrenset tilbud i helgene.

Selve sengeposten blir trolig ikke helgeåpen. Det ligger an til at det blir en barnelege på vakt og at sykehuset også skal gjøre flere pleiepersonell tilgjengelig slik at sykehuset kan ta imot barn.

Foreldre i Kristiansund og omegn har vært fortvilte over at syke barn skulle bringes videre til sykehus i Ålesund og Trondheim. Reaksjonene toppet seg etter at ti måneder gamle Sebastian døde søndag under helikopterturen på vei til St. Olavs hospital i Trondheim.

Det er ikke kjent om helgestengningen spilte inn. Saken undersøkes av Helsetilsynet, og politiet har innledet etterforskning.

Dette brevet sendte foreldrene til Sebastian oktober 2014:

BEKYMRINGSBREV: Foreldrene til Sebastian ba om et møte med statsråden. Det fikk de ikke. Brevet og fornavn på gutten er gjengitt i forståelse med familien.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere