Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barneombudet tar opp kampen mot overgrep mot barn i lukkede trossamfunn

Barneombud Anne Lindboe vil ha nye kontrollmekanismer med lukkede trossamfunn for å forhindre overgrep mot barn i slike miljøer, der det forekommer ekstrem kontroll og demonutdrivelse av barn.
Barneombud Anne Lindboe vil ha nye kontrollmekanismer med lukkede trossamfunn for å forhindre overgrep mot barn i slike miljøer, der det forekommer ekstrem kontroll og demonutdrivelse av barn. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Trossamfunn som utøver fysisk og psykisk vold mot barn, må miste statsstøtte, krever barneombud Anne Lindboe i sitt høringssvar til ny lov for trossamfunn.

- Vi er bekymret for meldinger vi får fra barn, unge og unge voksne om hva barn blir utsatt for i noen lukkende trossamfunn. En del av dette dreier seg om fysisk, psykisk og seksuell vold, sier Lindboe i høringsuttalelsen.

Barneombudet trekker fram ekstrem kontroll og demonutdrivelse som eksempler på vold mot barn.

Lindboe mener Kulturdepartementet må sikre et regelverk som beskytter barn mot skadelig praksis.

- Det må få konsekvenser om barn skades gjennom praksisen til tros- og livssamfunn. Reglene må gjøre det mulig å kreve tilbakebetalt eller ikke tildele tilskudd til trossamfunn som ikke oppfyller barns rettigheter, krever Lindboe i sitt høringssvar.

Barneombudet mener at første steg må være å få på plass regler som setter grenser for praksisen til samfunn som mottar eller søker om å få statsstøtte.

- Deretter må det være lovfestede kontrollmekanismer med en tilsynsmyndighet som faktisk følger opp meldinger om bekymring knyttet til enkelt samfunn, understreker Lindboe.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!