Gå til sidens hovedinnhold

Barneskole i Troms tillater burkini

Elever på Finnsnes barneskole i Troms kan delta i svømmeundervisning i heldekkende badedrakt. Målet er mindre fravær i svømmetimene blant elever med muslimsk tro.

Fra og med høsten kan familier med døtre på Finnsnes barneskole ikle de «burkini» i svømmeundervisningen.

- Dersom de ønsker å la døtrene bruke burkini, kjøpt for egne penger, er det i orden, men de skal ha svømmeopplæring som og sammen med alle andre, sier Espen Hay, rektor ved Finnsnes barneskole, til Nordlys.

Burkini er en badedrakt for kvinner laget i polyester. Plagget dekker hele kroppen bortsett fra ansikt, hender og føtter.

Ved å tillate burkini i svømmeundervisningen ønsker skolen å unngå fravær, særlig blant elever med muslimsk tro.

Vil ha alle i vannet

Forslaget er et resultat av et skole-hjem samarbeid med fokus på dialog mellom mellom ansatte og foresatte på skolen. Representanter fra flyktningetjenesten og tolker var også tilstede på et møte som ble holdt i juni.

- Overfor foresatte har vi understreket at religion ikke gir fritak for å delta på svømmeopplæring. Det er viktig for oss at ingen elever blir fratatt mulighetene som alle andre har, sier Hay.

For å forebygge frafall i undervisningen ønsker skolen å legge til rette for at alle skal kunne delta.

- Opplæringsloven stiller krav til hva du skal lære på skolen. Fag eller aktiviteter kan ikke velges vekk av verken elever eller foreldre, ikke engang meg som rektor. På samme linje som du ikke kan la være å gjøre matematikk fordi du ikke liker det, skal du delta i svømmeundervisningen.

- Ukontroversielt

Kristin Walseth, førsteamanuensis på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har tatt sin doktorgrad med fokus på idrett, islam og integrering.

Hun stiller seg positivt til Lenvik-skolens avgjørelse.

- Det er åpenbart et veldig bra tiltak om det får flere elever til å delta i svømmeundervisningen, sier Walseth.

Hun mener at enkelte stiller seg for negativt til å vise religiøsitet.

- Tiltaket burde være helt ukontroversielt. Rent praktisk er det dessuten bedre enn at man bader i vanlige klær, ettersom burkinien er av riktig materiale for bruk i svømmehall, sier hun, og legger til:

- Mange reiseglade nordmenn har nok sett at flere bruker plagget i landet de ferierer. Det er bare en badedrakt som dekker litt mer til.

Kunnskapsdepartementet skriver i en epost til Nordlys at det er opp til den enkelte kommune og fylkeskommune å ta en vurdering når det gjelder slike saker.

Les flere saker hos Nordlys