*Nettavisen* Nyheter.

Barnevern: Her er kommunene som topper lista over omsorgstiltak

I Nettavisens tabell kan du lete opp din kommune og se antall barn og andel barn på omsorgstiltak. Foto: (Google Maps)

Store forskjeller fra kommune til kommune i omsorgstiltak fra barnevernet.

OSLO (Nettavisen): I hele landet er 9157 barn under barnevernets omsorg, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Forskjellene er store fra kommune til kommune. Småkommuner i Nordland, Trøndelag og Finnmark topper lista med høyest andel barn på omsorgstiltak.

Se tabell lenger ned i saken.

Steigen kommune i Salten i Nordland, Fosnes kommune i Namdalen i Trøndelag og Hasvik kommune i Finnmark er blant kommunene som troner høyt over landsgjennomsnittet for barn i barnevernets omsorg.

- Skulle gjerne visst hvorfor

Rådmann Tordis Sofie Langseth sier hun ikke ønsker å spekulere på årsakene til at Steigen havner så høyt på denne lista.

- Jeg skulle selvsagt gjerne visst mer om hvorfor det er sånn, men det må i tilfelle gjøres gjennom en grundig utrending eller et forskningsarbeid, sier hun til Avisa Nordland.

Mens landsgjennomsnittet viser at andelen barn på omsorgstiltak er 0,8 prosent, viser tallene henholdsvis 4,3 prosent for Steigen og Fosnes og 4 prosent for Hasvik.

De tre kommunene blir bare slått av lille Evenes kommune i Nordland. De har 1400 innbyggere og troner på topp over kommuner med høyest andel barn på omsorgstiltak i 2017.

Med 15 barn på omsorgstiltak ved siste årsskifte, er andelen barn i barnevernets omsorg her 6 prosent.

Sterk økning i Steigen

I Steigen kommune, med i underkant av 2600 innbyggere, har det vært en stor økning i antallet meldinger til barnevernstjenesten de siste årene.

- Vi kommer fortsatt til å fokusere på forebygging, parallelt med å ta oss av de meldingene som kommer inn som plikter oss til å iverksette undersøkelser. Så langt i 2018 har det kommet inn langt flere enn før, sier kommunens rådmann i en kommentar til tallene til Avisa Nordland.

- Barnevernet går hardt til verks

- Vi blir bare flere og flere i samme båt. Og barnevernet går hardt til verks, sier en far i Steigen til NRK.

En av omsorgsovertakelsene som har fått folk til å snakke, skjedde i fjor høst. Da troppet politiet opp på skolen og hentet ut to barn.

Rådmannen avviser overfor NRK at barnevernet for aktive. Hun sier de har både bemanning og kompetanse til å ivareta sine oppgaver.

Flest omsorgsovertakelser i storbyene

I småkommuner kan antall barn på omsorgstiltak fort gi en høy andel. Av andre norske kommuner med samme innbyggertall, kommer Gjerstad på andreplass med ni omsorgstiltak, ifølge Avisa Nordland.

Kommunene med flest barn på omsorgstiltak er ikke overraskende storbyene. Oslo har 756 barn på omsorgstiltak, Bergen 447, Trondheim 251, Stavanger 218 og Kristiansand 145.

Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand ligger såvidt under landsgjennomsnittet med en andel på 0,6 prosent og 0,7 prosent. Bergen havner akkurat likt med landet forøvrig med 0,8 prosent.

Samtidig viser en kartlegging VG har gjennomført at 2100 fosterbarn ikke får tilsyn etter loven.

Kartleggingen viser at i 44 norske kommuner har i snitt 3 av 4 barn ikke fått det antall tilsyn de hadde krav på i 2016. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til avisa at regjeringen nå vil innføre et system hvor kommunene som bryter regelverket blinket ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag