RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnevernet anmelder ikke mishandling

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sykehus oppdager nærmere 200 tilfeller av barnemishandling hvert år. Bare rundt ti av sakene blir politianmeldt. De andre kommer ikke lenger enn til barnevernet.

- Bekymringsmeldingene sykehuset sender til barnevernet om grov vold mot små barn blir ikke meldt videre til politiet. Mishandlingen blir først meldt når barnet dør, sier professor Karen Rosendal ved Haukeland Universitetssykehus til Dagsavisen.

Rosendal er spesialist i barneradiologi, og brukes ofte som sakkyndig i de få tilfellene hvor mishandling av små barn ender i retten. Hun etterlyser felles varslingsrutiner i barnemishandlingssaker, og påpeker at barne- og familieminister Laila Dåvøy for nesten tre år siden lovet å gjøre noe med dette, uten at noe har skjedd.

Professor Per Finne og overlege Jens Grøgaard ved Ullevål sykehus mener også at mistanke om barnemishandling i større grad bør meldes til politiet. De sier deres erfaring er at regionsykehusene anmelder barnemishandlingssakene til politiet, mens mange av landets 16 sentralsykehus nøyer seg med å melde bekymring til barnevernet. Der stopper mange av sakene opp.

- Sykehuset ønsker at det skal være et naturlig tverretatlig samarbeid mellom helsevesen, barnevern og politiet. Vi må ikke sitte på hver vår tue og hevde vår taushetsplikt til krampa tar oss. Hvorfor skal det være høyere terskel for å anmelde vold og mishandling av de minste barna, enn det er for voksne, spør overlege Grøgaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere