RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barns rop om hjelp

Sist oppdatert:
Rekordmange barn ringer og forteller om et vanskelig liv i julehøytiden.

Jula skal være en gledesfylt tid, men for mange barn er kontrasten til det virkelige liv stor. Høytiden er for mange preget av fyll, krangling og brutte forventninger. Det merker Røde Kors-telefonen for barn og unge.

Si din mening nederst i saken.

- I år har vi hatt økning av innringere i forhold til tidligere år, sier nasjonal koordinator for Røde Kors' telefon for barn og ungdom, Lise Tørnby, til Nettavisen. Røde Kors-telefonen er åpen hver hverdag mellom 14 og 20, og det er første gang siden 2003 at både første og andre juledag faller på en hverdag.

Forventningspress i jula
Mens Røde Kors i 2003 besvarte 177 telefoner på 1. juledag, var pågangen i år betraktelig større; da besvarte tjenesten 248 telefoner.

- Vi ser at de som kontakter oss nå er barn og ungdom som generelt ikke har det så bra, og at dette er noe som forsterkes i jula, sier Tørnby.

Mange barn kjenner på forventningspresset om å ha det bra i jula.

- Når alle andre har det hyggelig, er det større distanse til det å ikke ha det så lett, forteller Tørnby.

Tallene for 1. og 2. juledag er allikevel bare toppen av isfjellet. Særlig januar kommer til å bli en hektisk måned for Røde Kors-telefonen.

- Det er mye snakk om alkohol i januar, som er måneden for debriefing av jula, sier Tørnby. Mange barn ringer nemlig først i etterkant av situasjonene, når de er alene.

Mange voksne sliter
Også mange voksne sliter i jula. Krisetelefonen til Kirkens SOS besvarte 700 henvendelser julaften. Dette er en økning på 57 prosent fra julaften 2004.

Særlig tida etter julaften oppleves som vanskelig for mange voksne. 2. juledag toppet alle statistikker for Krisetelefonen til Kirkens SOS med 930 henvendelser. Ensomhet er den største årsaken til henvendelsene.

- Fra tidligere år ser vi at folk har hatt gode opplevelser i jula, så kommer hverdagen og plutselig blir dagene fryktelig vanlige igjen, sier generalsekretær Kirkens SOS i Norge, Nora Blaasvær, til Nettavisen.

- Vi inviterer hverandre i jula, så blir det trist når det ikke varer, og mange tenker at det går et år til neste gang, sier Blaasvær.

Krisetelefonen er åpen døgnet rundt, og besvarer i gjennomsnitt 550 henvendelser hvert døgn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere