RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bastesen ble kuppet

Foto: Erik Veigård (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kystpartiets leder Roy Waage stemte lørdag for å kaste seg selv og hele hovedstyret. Alt for å bli kvitt Steinar Bastesen. Les om kuppet her.

Følg saken på mobil.

Waage stemte altså selv for mistillitsforslaget mot styret han selv leder. Formålet var soleklart: Å bli kvitt Steinar Bastesen og et par andre personer i partiet en gang for alle.

- Jeg er overrasket, sier Steinar Bastesen til TV 2 Nettavisen.

Dermed fortsetter de endeløse stridighetene i mini-partiet for fullt. Det er åpenbart ikke størrelsen det kommer an på når vi snakker om intern uro.

16 mot 11
- Styret ble kastet etter at det ble rettet mistillitsforslag mot ledelsen på landsmøtet til partiet, forteller avsatt partileder Roy Waage til TV 2 Nettavisen.

Det var en representant fra Hordaland som fremmet forslaget, som ble vedtatt med 16 mot 11 stemmer på landsmøtet på Gardermoen.

I morgen skal det velges nytt styre, og det kommer etter det TV 2 Nettavisen erfarer underlig nok til å ende med at Roy Waage på ny blir valgt som leder. Men Steinar Bastesen avviser ikke overfor TV 2 Nettavisen at han kan komme til å stille som motkandidat.

Forslaget fra representanten fra Hordaland var nemlig intet annet enn et velregissert kupp for å bli kvitt partiets grunnlegger, Steinar Bastesen. Bastesen og et par andre av motstanderne av Waage & Co var nemlig valgt for to år - og var dermed ikke på valg før landsmøtet i 2007.

Avsatt leder Waage, sier til TV 2 Nettavisen dette er nødvendig for å få til en fornyelse i partiledelsen.

- Dramatisk
Steinar Bastesen selv vil ikke spekulere på om dette skjedde hovedsaklig for å bli kvitt han.

- Det er jo i så fall veldig dramtisk å kaste et helt styre bare for å bli kvitt meg, sier Bastesen til TV 2 Nettavisen.

- Tror du Roy Waage likevel blir valgt til leder i morgen?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Kan det tenkes at du stiller til valg som leder?

- Jeg tar de verv partiet til enhver tid ber meg om å ta. Hvorvidt jeg stiller til styret har jeg ikke tenkt å fortelle til deg, men til valgkomiteen, sier Bastesen.

Mye strid
Forrige søndag grep Steinar Bastesen selv anledningen da to av styremedlemmene var syke til å få ekskludert en annen hovedmotstander i partiet, gruppeleder for Kystpartiet i Nordland fylkesting, Ben Mikalsen.

Ifølge NRK drev Bastesen gjennom et eksklusjonsvedtak. Leder av Nordland Kystparti, Kjell Ivar Vestå karakteriserte da det hele som et bakholdsangrep.

Kystpartiet ble stiftet i 1999. Steinar Bastesen representerte partiet på Stortinget i to perioder. Men partiet mistet plassen sin ved valget i 2005

Kystpartiet er største parti i Karlsøy kommune i Troms I tillegg til Karlsøy har Kystpartiet også ordføreren på Røst, og i Skjervøy, etter at Roy Waage og resten av kommunestyregruppen meldte overgang fra Kristelig Folkeparti blant annet i kjølvannet av den såkalte «Medhaug-saken»

Ved Stortingsvalget i 2005 fikk partiet 0,8 prosent av stemmene på landsbasis.

Den nå avsatte lederen Roy Waage, var syk og meldte forfall til møtet forrige søndagen – dermed lå veien åpen for en eksklusjon. Fra sykesengen sa Waage da til NRK Nordland at han mente vedtaket er ugyldig.

Før sist stortingsvalg beholdt Bastesen topplassen for Kystpartiet i Nordland etter opprivende strid - og loddtrekning! Men det hjalp lite så lenge partiet ikke fikk nok stemmer til at Bastesen beholdt stortingsplassen.

- Det har vært mye uro i partiet?

- I Nordland ja, men i Kystpartiet generelt har det ikke vært det, mener Steinar Bastesen.

- Nærmeste jobbet livet av seg
Bastesens kone Eirin er trist på ektemannens vegne.

- Det er synd, tatt i betraktning at det er han som har bygd det opp. Han har nærmest jobbet livet av seg for dette partiet, sier Bastesens kone, Eirin, til TV 2 Nettavisen.

Hun opplyser at hun dessverre ikke har fått pratet med Steinar Bastesen etter at han ble kastet.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere