*Nettavisen* Nyheter.

Bastesen går av som partileder

Steinar Bastesen går av som leder for Kystpartiet. Neste helg velges Roy Waage til partiets nye leder - og det skal dra flere stemmer ved høstens stortingsvalg.

03.03.05 11:14

Skjervøy-ordfører Roy Waage som i fjor høst forlot Kristelig Folkeparti, er enstemmig innstilt av valgkomiteen til å bli ny leder. Klokken 18.20 i går kveld - etter kun 20 minutters møte - kunne lederen av valgkomiteen i Kystpartiet kunngjøre at det var enstemmighet i komiteen om Waage.

Det formelle valget skjer på partiets landsmøte neste helg, melder P4.

- Ikke presset
Steinar Bastesen føler ikke at han ble presset til å gå av som partileder. Han hadde på forhånd gitt skriftlig beskjed om at han stilte sin plass til disposisjon, og lederskiftet er noe han har tenkt lenge på.

- Roy Waage har en bredere appell enn meg og kan skaffe partiet langt flere stemmer ved høstens stortingsvalg. Jeg skal nå konsentrere meg fullt om å bli gjenvalgt til Stortinget. Slik jeg ser det er det et være eller ikke være for Kystpartiet, forteller Steinar Bastesen til Avisa Nordland.

Selv om han har vært partileder siden 1999, og vært med på å bygge opp partiet, innser Bastesen at det er på tide med en kursendring.

Nykommer
Roy Waage fra Skjervøy i Troms er ydmyk i forhold til det å stille til valg som partileder i Kystpartiet. Han har 21 års erfaring fra utallige verv i KrF og meldte seg inn i kystpartiet for fem måneder siden. Om en uke kan han være partilleder i Kystpartiet.

Hvalfangst-forkjemper
Steinar Bastesen kom inn som et friskt pust i rikspolitikken i andre halvdel av 1990-tallet. Han ble raskt kjent som politikeren med selskinnsvesten som serverte hvalkjøtt som valgflesk. Han har alltid vært forskjemper av hvalfangst, og det har til tider vært mye rabalder rundt friskusen fra nord.

Hvalfangstskipperen fosset inn på Stortinget i 1997 som representant for partiet Tverrpolitisk Folkevalgte, som i 1999 skiftet navn til Kystpartiet. Det ble også oppslag i media da det ble kjent at han hadde brukt partipenger til å pusse opp hans private båt, som ifølge Bastesen blir brukt mye til partirepresentasjon. Kystpartiets regnskap ble forøvrige godkjent av Stortingets presidentskap - under tvil.

Kystpartiets mann har også vært rammet av sykdom. For noen år siden ble han rammet av slag, og mange trodde at han ikke ville komme tilbake til Stortinget. Det klarte Bastesen, og er nå i ferd med å sluttføre sin andre periode som stortingsrepresentant.

Mye intern uro
Kystpartiet har hatt sin andel av intern uro, og det er nok det som til syvende og sist er årsaken til at Steinar Bastesen nå velger å overlate roret i Kystpartiet til Roy Waage.

Valget av ny partileder skjer på partiets landsmøte i Bodø neste helg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.