Båtkollisjon i Troms

Foto: Magne Haugstad (Magne Haugstad)

1400 tonn lodde og 100 tonn dieselolje om bord.

13.03.10 14:27

Nå er Statens forurensningstilsyn og Kystverket er varslet.

- Det vi vet er at det har vært et sammenstøt, og den ene båten har fått en innvendig lekkasje. Vi har ikke fått meldinger om at det har lekket ut i sjøen, opplyser Olav Bjørgås, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, til Nettavisen.

Bjørgås opplyser om at båten inneholder en del bunkersolje, i tillegg til fisk.

Nå er Statens forurensningstilsyn og Kystverket varslet i tilfelle det skulle oppstå lekkasjer av olje eller annen skadelig last.

Taubåt
Kollisjonen skal ha funnet sted rett før klokken 08 i dag morges, like sør for Gisundbrua i Lenvik kommune i Troms.

- Litt over klokken 11 kommer det en taubåt, men om de skal begynne å taue med en gang, eller om de skal begynne å tette, det vet vi ikke, sier Bjørgås.

1400 tonn lodde og 100 tonn dieselolje
- Akkurat nå er dykkere nede rundt båten for å se hvordan den står. Dykkerne sjekker også skroget for skader. Hvis båten står ustabilt, kan vi ikke sende personer om bord. Vi kan ikke risikere liv og helse, sier Trond Hjorth-Larsen, vakthavende i Kystverkets beredskapsavdeling til Nettavisen.

Hjorth-Larsen opplyser at båten er fullastet med 1400 tonn lodde. I tillegg har båten 100 tonn dieselolje om bord.

- Lodden utgjør en større forurensningsfare enn dieseloljen. Lodde er en feit fisk som kan bli en luktplage hvis den slippes ut i sjøen, sier Hjorth-Larsen.

Kystverket vurderer nå å tømme hele lasten.

Trangt og grunt
Begge båtene som har kollidert er hjemmehørende i Austevoll i Hordaland. Årsaken til kollisjonen er ikke kjent, men farvannet i Gisundet er imidlertid trangt og grunt, og grunnstøtinger skjer derfor ofte, skriver Nordlys.

Ingen skal ha kommet til skade i hendelsen, så den videre redningsoperasjonen er overlatt til Kystverket og lokalt politi. Mannskapet på 10 i den grunnstøtte båten ble evakuert med flåter. Mannskapet ble rett etter plukket opp av en annen båt som kom forbi.

Fotograf Magne Haugstad, som også har tatt bildene i denne saken, bor rett ved Leirsundet. Han sto og knipset fra stuevinduet.

- Kollisjonen skjedde rett før klokka 08 i dag tidlig. I starten var det lite aktivitet ved stedet. Nå er kystvakta der, og det er mange båter rundt, sier Haugstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.