Bedre forståelse av istiden

Norsk forskning viser at oppdemming av de nordgående elvene i Sibir hadde mye å si for utviklingen av siste istid.

01.02.04 11:35

Arbeidet, som er foretatt av professorene Jan Mangerud og John Inge Svendsen ved Universitet i Bergen og Bjerknes Centre for Climate Research i Bergen, er publisert i siste nummer av det prestisjefylte tidsskriftet Nature. En illustrasjon som viser hvordan isen dekket det nordlige Europa for 90.000 år siden pryder forsiden på tidsskriftet.

Et mer enn tiårig feltarbeid i Nord-Russland ligger bak arbeidet de to geologene presenterer. De konkluderer med at isveksten i Nord-Russland gikk i nord-sør retning, fra kysten og innover. Det førte til at de store elvene i Nord-Russland, som er blant verdens største, ble demmet opp av den voksende isbreen.

- Dermed måtte de store vannmassene ta andre veier. De ble presset sørover og dannet noen enorme innsjøer sør for isbeltet, sier professor John Inge Svendsen til NTB.

De store innsjøene utgjorde et areal dobbelt så stort som Kaspihavet, og var den gang verdens største ferskvannsområde. Vannmassenes evne til å oppta varme var formidabel, og kjøleeffekten på omgivelsene rundt tilsvarende stor.

- Disse innsjøene kjølte ned store områder i Russland om sommeren, og reduserte sommersmeltingen av breene i betydelig grad, sier Svendsen.

Jan Mangerud og John Inge Svendsen tror kjøleeffekten fra store bresjøer kan ha vært viktig for isveksten også over det nordamerikanske kontinentet. Kjølemekanismen de har avdekket i Nord Europa kan således ha utgjort en global forsterkningsmekanisme for fremvekst av isbreer.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.