Bedre matmerking for allergikere

Foto: Illustrasjon (Scan-foto: Anders Knudsen)

Fra torsdag 25. november innføres det nye krav om fullstendig ingrediensliste på mat.

Årsaken er at det skal bli lettere for allergikere å velge mat de tåler.

I dag sliter mellom to og tre prosent av den voksne befolkningen med plager på grunn av matallergi.

- Fem - ti ganger så mange opplever symptomer de selv tilskriver matallergi, men som ikke lar seg verifisere diagnostisk. Forekomsten er høyere hos barn, kanskje 6 - 8 prosent. Symptomene er mangfoldige, og varierer fra lett ubehag til akutte dødelige sjokkreaksjoner, opplyser Mat- og Landsbruksdepartementet.

Ifølge departementet vil den nye merkeforskriften inneholde en liste over allergene ingredienser, som matvareprodusentene må ta hensyn til.

- Listen vil systematisk gjennomgås og om nødvendig oppdateres på bakgrunn av ny vitenskapelig dokumentasjon, skriver departementet i en pressemelding.

Her kan du leser mer om den nye matmerkingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.